Overnamekoorts.

Het zou een rustige en korte beursweek worden. Geen bedrijfscijfers, geen groot macro-economisch nieuws. Alleen het Griekse issue lag op tafel. Afgaande op de eerdere ervaring met de huidige Griekse regering zou die gewoon vrolijk doorgaan met schofferen van de overige eurolanden. En de terugbetaling aan het IMF kon om vijf over twaalf worden voldaan, zoals altijd. Een goede week dus om de overlopende mailbox eens rustig te legen.

Totdat dinsdagochtend het TNT overnamebericht door Fedex kwam. Een mooie overnamepremie voor de korte termijn belegger. Maar ook goed voor de langere termijn belegger. Die had anders nog lang op een fatsoenlijk rendement moeten wachten. Het oude TNT management heeft het bedrijf namelijk schromelijk laten versloffen. De marktpositie van TNT heeft serieus schade opgelopen met op zich mooie plannen om de wereld te helpen. Het World Food Program van Peter Bakker was een fijn idee. Maar dramatisch voor het bedrijf. U had het kunnen weten toen de zanger van U2 tijdens een popconcert toenmalige CEO Peter Bakker bejubelde om deze inspanningen. Veel eer voor de CEO, goed voor de wereld, slecht voor het bedrijf. Vervolgens kwam een opportunistische Franse dame, Marie-Christine Lombard, aan het roer, die als eerste het gehavende schip verliet. En TNT spartelend in het overnameproces door UPS achterliet. Na het laten verslonzen van het bedrijf zou TNT nog jaren enorme IT investeringen moeten doen, voordat het bedrijf weer enigszins met de concurrentie kon meekomen.  

En toen kwam Shell daar nog flink overeen met het megabod op BG. Een goede deal op lange termijn, denk ik. Maar op korte termijn vooral goed voor de BG aandeelhouders. Zoals bij de meeste overnames.

Deze plotselinge golf met overnameactiviteiten heeft verschillende oorzaken. Als eerste loopt de Amerikaanse economie een beetje op zijn top. Op zo’n moment zoeken bedrijven andere wegen om te groeien. Overnames liggen dan voor de hand. Als tweede hebben bedrijven geld zat. De schulden zijn laag. Dan is het verleidelijk om wat over te nemen voordat aandeelhouders er om gaan vragen. De lage rente helpt hierbij ook. Een laatste factor die bij Amerikaanse bedrijven een rol speelt is dat de euro opeens erg goedkoop is geworden. Toen UPS TNT wilde kopen kostte het bedrijf nog U$ 7 miljard. Nu nog “maar” U$ 4,5 mld. Natuurlijk is in de tussentijd de marktpositie van TNT er flink op achteruit gegaan. Immers het bedrijf moest zich zo lang focussen op de overname door UPS, dat het geen aandacht voor de klant meer had. Maar U$ 2,5 miljard is wel een hele flinke korting. En dat terwijl de koersen van de concurrenten op de beurs flink verder zijn gestegen. Zal het dan nu rustig worden? Ik denk het niet. De zakenbankiers in the City zullen het blijvend druk krijgen zolang genoemde factoren een rol spelen.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.