Over BH's en motoren.

Het topmanagement bij veel beursgenoteerde bedrijven heeft veel om zich zorgen over te maken. Als ik met het management spreek, hoor ik vragen als: "Hoe gaan Trump’s belastingplannen eruit zien?" "Is er straks nog wel een euro?" En, "Bestaan wij als bedrijf straks nog wel?". Bijna dagelijks staan er berichten over overnames In de kranten. Het lijkt alsof dat alleen in Nederland zo is, maar we zien dit fenomeen in heel in Europa. Er is een aantal verklaringen. Als eerste de lage rente. Hoe lager de rente hoe goedkoper de financiering. Als tweede het verschil in economisch momentum tussen de US en Europa. In de US valt het terug, terwijl in Europa de economischegroeiverwachtingen flink stijgen. Het zou mij niet verbazen als we eindelijk een economische groei van meer dan 2% zouden zien in Europa.

In het verleden is een dergelijke overnamegolf een indicatie geweest van een neerwaartse trend in de economische cyclus. En inderdaad zien we vooral in de US steeds meer kleine barstjes in het economisch beeld. Opmerkelijk genoeg geven de softe indicatoren, zoals enquêtes en inkoopmanagersindices nog aan dat het uitstekend gaat. Maar bij de harde indicatoren, zoals productie, orderportefeuilles etc. zien we geen enkele opleving. En als ik macro en micro aan elkaar verbind, komt er een wat somber beeld naar boven. Zo vallen de verkopen van Harley Davidson sterk terug, omdat de dealers moeite hebben om de huidige voorraad te verkopen. Hetzelfde beeld zien we bij Amerikaanse autodealers. Een logisch gevolg is dat de prijs van tweedehands auto’s daalt. Ook een bedrijf als LBrands, beter bekend als de moeder van Victoria’s Secret, laat een dramatische daling van de Amerikaanse verkopen in de US zien. Nu kan het natuurlijk toeval zijn dat er minder auto’s, minder motoren en minder BH’s worden verkocht, maar ook de delinquency rate is voor het eerst sinds de grote crisis weer aan het stijgen. Dit is het percentage hypotheekhouders wat niet aan hun financiële verplichtingen kan voldoen. Bij de financiële crisis van 2008/2009 was dit een uitstekende voorspeller voor het drama dat komen ging. Sindsdien zijn deze percentages enorm gedaald, maar nu laat de grafiek een opvallende knik omhoog zien. Vreemd, want zowel de rente als de werkeloosheid is laag. Voordat u zich gelijk zorgen maakt over de volgende financiële crisis, ik zou nog geen overhaaste conclusies te trekken. Want voor de crisis uitbrak steeg deze ratio van 2% naar 7%. Nu van 4% naar bijna 5%. Maar deze combinatie van signalen maakt mij voorzichtig voor de Amerikaanse economie. Deze matige vooruitzichten en de lage rente geven de Amerikaanse bedrijven gelegenheid om te vluchten in Europese overnames. Want hier lijkt het beter te gaan en zolang money for nothing is, zijn de (Europese) bedrijven bijna for free.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.