Opstand van de old boys.

De Tweede Kamer zal naar verwachting op 27 juni debatteren over hoe Nederlandse bedrijven beschermd kunnen worden tegen vijandige overnames. De optie voor één jaar bedenktijd heeft de meeste aandacht gekregen.

Alle partijen en ideeën worden in deze discussie heerlijk 'geframed'. De old boys zetten aandeelhouders neer als geldwolven die er niet voor terugdeinzen prachtige oer-Hollandse bedrijven te verkopen enkel voor het geld. Volgens de old boys zijn aandeelhouders niet te vertrouwen, ook niet als ze voor de lange termijn beleggen. Natuurlijk zou het triest zijn wanneer er alleen beleggers zoals Elliot Advisors, bekend van hun optreden tegen Akzo Nobel, zouden zijn. Zij behoren tot de ergste sprinkhanen.

Ondertussen zetten sommige aandeelhouders de old boys neer als een groepje dat zich vastklampt aan het pluche. Opvallend genoeg is Hans Wijers een van de old boys. De teleurstellende winstgevendheid van Akzo Nobel is onder andere te wijten aan de pensioenbetalingen bij ICI, dat nota bene onder zijn leiding is overgenomen. Met het door de old boys voorgestelde jaar bedenktijd bij overnames kunnen de commissarissen vrij gemakkelijk een vijandig bod afwimpelen. Maar de rechten van aandeelhouders - de eigenaren van het bedrijf - worden daarmee wel diep geschonden.

Natuurlijk is het voor de politiek makkelijk scoren. Wij beschermen Nederlandse bedrijven tegen enge buitenlandse aandeelhouders, is de boodschap. Dat vindt het publiek fijn. En het publiek stemt. Aandeelhouders niet. Alleen de VVD keerde zich hiertegen, uit angst dat hierdoor bedrijven lui worden. En inderdaad, kijk hoe in Frankrijk een vijandige overname onmogelijk is gemaakt. Het resultaat is een economie zoals de Franse.

Intussen zijn Unilever en Akzo wakker geschud door de buitenlandse interesse. Ze hebben hun balans aan het werk gezet en kostenbesparingen doorgevoerd. Maar hadden wij als aandeelhouders ook niet zelf meer moeten vragen? Zijn wij als aandeelhouders ook niet te lui geweest? Hadden we niet harder en duidelijker een hoger rendement op het vermogen moeten eisen?

Dames en heren politici, denk goed na over de consequenties voor de lange termijn bij deze discussie. Kijk hoe het ging met de bonus, die onder het motto 'laat die graaiende bankiers maar bloeden' ingeperkt werd. Kiezers vonden het goed. Maar nu zijn we minder aantrekkelijk voor financiële instellingen die door de Brexit vanuit Londen naar het Europese vaste land willen komen. Dat scheelt een hoop extra economische groei. En meer mensen met topsalarissen creëren ook weer meer lager betaalde banen. Het was toen een makkelijke keuze, maar uiteindelijk niet de beste. Laten we dit soort fouten niet nog een keer maken.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.