O, de rente kan ook stijgen?

Ineens blijkt de rente ook te kunnen stijgen. Wat de trigger voor de stijging uiteindelijk ook was, volgens mij het vertrek van Varoefakis, maar de trend eeuwigdalende rente lijkt even over. In een klap is alle koerswinst op uw obligaties van dit jaar weg. Ik denk dat het vooral een positiecorrectie is. Oftewel alle beleggers waren gericht op een verdere daling van de rente. Logisch, de ECB zou voor 60 miljard euro per maand obligaties blijven opkopen. Maar als iedereen de zelfde kant op denkt is de koersbeweging bij een trendommekeer het scherpst.

Het heeft ook een flink effect op de aandelenkoersen. Immers, de lage rente heeft de waardering van aandelen meegetrokken. In twee jaar tijd is de koers/winst verhouding van de MSCI Europe van nog geen 12 naar bijna 17 gestegen. De rente is van 2% naar bijna 0% gedaald. Ook is de rentecorrectie duidelijk in de sectoren in de aandelenmarkt te zien. De dramatische underperformance van verzekeraars is tot stilstand gekomen en de outperformance van onroerendgoedfondsen is weer helemaal ingeleverd. En dat terwijl een fonds zoals Unibail in januari nog 20% steeg op basis van de QE verwachtingen. Maar nu ziet de beleggingswereld er opeens anders uit. U krijgt 0,75% op Duitse staatsobligaties. Dat is nog steeds niet veel. Maar de vraag is of er wel zo veel veranderd is. De ECB blijft gewoon doorgaan met het opkopen van obligaties. Griekenland kan nog steeds failliet gaan. En het economische beeld van Europa is er intussen niet veel beter op geworden. Sterker nog: de inkoopmanagers in Europa, die zo goed de economie kunnen voorspellen, zijn de afgelopen maand zelfs wat minder positief geworden.

Aan de andere kant zal het obligatie-aanbod de komende maanden juist opdrogen. In de zomermaanden stopt normaal gesproken de uitgifte van staatobligaties. Zo zou de onbalans in de obligatiemarkten kunnen terugkeren en kan de Duitse rente weer richting de nul. En dan zal alles in de aandelenmarkten ook weer omgedraaid worden. De waardering van aandelen gaat weer omhoog. Verzekeraars blijven weer achter en onroerendgoedfondsen doen het dan juist weer goed.  

Maar de winsten trekken nu toch aan? Biedt dat geen compensatie? Ja, een beetje. De huidige kwartaalcijfers zijn ronduit goed te noemen. Maar in de afgelopen twee jaar heeft u 42% met Nederlandse aandelen verdiend. Daarvan is 7% dividend. De 35% koerswinst wordt niet onderbouwd door de winstontwikkeling. De winsten zijn namelijk zelfs 6% gedaald. Ergo alle koerswinst en dan nog wat komt uit hogere waarderingen. Ik verwacht wel een mooie winststijging, maar bij lange na niet genoeg om dit gat op te vullen. Willen aandelenkoersen hoog kunnen blijven, zal de rente toch echt laag moeten blijven. Dus is het voor beleggers in aandelen te hopen dat het geschetste zomerscenario ook daadwerkelijk uitkomt.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.