Nederland fonds, the end.

ACTIAM stopt met de Nederland fondsen en ik vind dat een goede keuze. Het is jammer voor mij, maar dat doet niet ter zake. De fondsen zijn er niet voor mij maar voor de klant. Ik denk dat ACTIAM de eerste is, maar niet de laatste zal zijn. Een van de redenen waarom ik dat denk is vanwege het niet-Nederlandse gehalte van de AEX. Deze index is zo langzamerhand een allegaartje geworden met steeds meer bedrijven die om wat voor reden dan ook het aantrekkelijk vinden om in Amsterdam een notering te hebben. Dat is fijn voor Euronext, maar het maakt ze nog niet Nederlands. Beleggers in Nederland fondsen willen in Nederland beleggen, maar wat is er Nederlands aan Altice, Arcelor Mittal, Unibail of Gemalto? Straks komt Coca-Cola European Partners er waarschijnlijk ook bij.

Een tweede probleem met beleggen in Nederland is dat de top 4 van de AEX aandelen, Shell, Unilever, ING en ASML samen meer dan 51% van de totale index uitmaken. Dan kan je wel een hoge active share nastreven, maar dan krijg je een heel scheef risico beleid. Als bijvoorbeeld alle Shell aandelen uit de portefeuille worden verkocht, is dat meer gokken dan beleggen. Veel concurrenten hebben als alternatief een mix van AEX en AMX als benchmark genomen. Met ruim eur 860 miljoen aan belegd vermogen kom je in de knel met de liquiditeit. NSI of Wessanen bijvoorbeeld zijn nog geen half miljard groot. Het vermogen van de Nederland fondsen van ACTIAM is al groter. Bovendien zet je dan wel heel flink in op de midkap aandelen. Niet omdat deze aandelen zo interessant zijn, maar omdat je van de AEX wil afwijken. Dat is een omgekeerde redenering. Overigens heeft de keuze voor midkap aandelen in de afgelopen jaren wel uitstekend uitgepakt. Jammer dat alle de meeste koerswinst op deze midkap aandelen in 2016 weer in rook is opgegaan. Dat komt vooral omdat de grote internationals het uitstekend hebben gedaan. Een overweging was nog om de NL-20 index als benchmark te nemen. Maar uiteindelijk hebben wij na lang beraad er toch voor gekozen om de fondsen om te zetten naar een Europees beleggingsbeleid. Als we naar de relatieve performance van de AEX en MSCI Europa versus de MSCI wereldindex kijken, zien we een soortgelijke performance. Alleen is Europa wat minder bewegelijk, omdat de MSCI Europe een stuk breder is samengesteld..

De teloorgang van Nederland fondsen is natuurlijk ook het logische gevolg van de eenwording van Europa. In een ander klein land zoals België zijn er nauwelijks België fondsen meer. Om precies te zijn vier, met een gezamenlijk vermogen van nog geen eur 450 miljoen. Dat wij in Nederland deze ontwikkeling nog niet zo snel hebben ingezet komt waarschijnlijk omdat wij nog veel grote internationale bedrijven hebben.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.