Morningstar, bedankt voor de bloemen.

Het zal menig belegger niet zijn ontgaan dat Morningstar het SNS Nederland aandelenfonds, de evenknie van het Zwitserleven Aandelenfonds en RZL Nederlands Aandelenfonds, heeft gedowngrade. Sterker nog: ze adviseren dat u er maar beter van af kan blijven. Nu heb ik Morningstar hoog zitten. Ik prijs de site vaak aan als objectieve bron voor fondsinformatie. Maar u zult begrijpen dat ik het niet helemaal met hun conclusie eens ben. Wel met het feit dat de active share laag is. Active share is een bekend begrip dat aangeeft waar een fonds afwijkt van de index. Op langere termijn neigen fondsen met een lage active share hun kosten niet goed te maken. Dus is het zeker zaak om naar deze maatstaf te kijken. Maar er is meer. Om een voorbeeld te geven. Als wij Nutreco in de portefeuille hebben en de koers ligt ver boven het overnamebod, kan ik het vasthouden. Ik kan ook winst nemen en het geld inzetten in een ander aandeel. Dat gaat dan wel ten koste van de active share. Wij kiezen voor het laatste en dat heeft flink bijgedragen aan het rendement. Overigens heeft het SNS Nederland aandelenfonds momenteel 8 bedrijven uit de midkap index in portefeuille. Voor uw informatie: dat zijn Wereldhave, TKH, Aalberts, Vopak, BAM, USG, PostNL en Arcadis. Gemiddeld met een weging van een half procent per aandeel. Wij vinden dat je risico moet nemen om rendement te behalen, niet om het risico nemen. Dat laatste is leuk voor de active share staatjes, maar niet voor het rendement.

Overigens valt me op diezelfde Morningstar site op dat de performance van het Nederland fonds uitstekend is. Op 1 jaars termijn is het fonds het allerbeste Nederland fonds. In de afgelopen 12 maanden heeft het fonds 12,3 % verdiend. Het slechtste fonds in deze range heeft juist 12,4% verloren. Op 3 jaars termijn staat het fonds op nummer 4 en op 5 jaars termijn op nummer 5. Het lijken mij hele goede resultaten. En als dat gepaard gaat met te weinig risico, is dat een last die we maar moeten dragen. In dezelfde staatjes kunt u overigens zien dat het SNS Nederland aandelenfonds een van de laagste kosten heeft.

Ook is Morningstar kritisch over het feit dat er maar 1 persoon eindverantwoordelijk is voor het fonds. Wij hebben Morningstar uitgelegd dat het beleggingsproces een team effort is. We discussiëren veelvuldig over de posities.

Dus Morningstar, bedankt voor de bloemen. We zijn erg blij dat u aangeeft dat het SNS Nederland aandelenfonds het beste Nederlandfonds is. Maar volgende keer heb ik toch graag dat de uitstekende performance iets meer benadrukt wordt. Aan ons de taak om die goede performance door te zetten. En hopelijk zullen de cijfers u dan overtuigen dat het fonds meer dan de moeite waard is.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.