Momentje voor momentum.

Afgelopen twee jaar was beleggen makkelijk, achteraf gezien. Een belegger hoefde slechts in de zogenaamde momentum aandelen te beleggen en zijn rendement was gemaakt. Maar ja, achteraf is iedereen een goede belegger. Momentum beleggen is een vorm van kwantitatief beleggen. Bij ACTIAM noemen we het prijs en winst momentum. Prijs momentum is beleggen met de trend in de koers mee. De werking van dit fenomeen wordt door veel onderzoekers verklaard doordat nieuws slechts mondjesmaat in de koersen sijpelt. Een voorbeeld: u zit al een tijdje naar Air France te kijken. De olieprijs daalt, de bezettingsgraad is goed. Dan stijgt opeens de koers, maar u heeft nog niet gekocht. Veel beleggers vinden het moeilijk om dan alsnog te kopen. Want ze hebben het ultieme aankoopmoment gemist. Dan komt er steeds meer goed nieuws, zoals een verdere daling van de olieprijs. Analist na analist komt met een upgrade en de koers stijgt verder. Dan wordt het emotioneel steeds moeilijker om te kopen. Want als je koopt moet je tegen jezelf toegeven dat je het niet goed hebt gezien. De bodem in de koers was een stuk eerder. Dat is een flinke deuk in uw ego. Daar kunnen veel beleggers niet tegen. Zoals zo vaak geldt ook hier weer dat de grootste vijand van een belegger hij waarschijnlijk zelf is (Benjamin Graham). Momentum beleggers kopen gewoon en laten hun ego niet meespelen. Daardoor is het een winstgevende strategie. In een recent onderzoek van Credit Suisse kwam dat mooi naar voren. Ze hebben in de USA alle gevallen onderzocht in de periode 1990 tot met juni 2015 waarin de koers van een aandeel op een dag 10% harder steeg dan de S&P 500 index. Dat waren 6797 gevallen. Gemiddeld deden deze aandelen het in de 30 daaropvolgende dagen gemiddeld 3,5% beter dan de vergelijkbare S&P500 index. In een 90 daagse periode is dat percentage outperformance zelfs 7,0%.

Bij het winstmomentum werkt het net zo. Goed nieuws druppelt langzaam in de winsttaxaties van de analisten. Stuk voor stuk worden ze positiever en stellen hun winsten opwaarts bij. Bedrijven met een positief winstmomentum kunnen lang doorstijgen.

Maar de winst op deze momentum aandelen is op dit moment wel erg extreem. De vraag is hoe lang zo iets door gaat. Begin oktober was er ook opeens een momentum crash. In twee weken tijd werden alle momentum aandelen gedumpt. Dit soort periodes zullen ook in het komende jaar wel vaker voorkomen. Ik denk dat het beste is om de momentum strategie ook voor de momentum aandelen te hanteren. Laten lopen zolang het goed gaat. Of zoals de oude beurswijsheid zegt: cut your losses short and let your profits run. Deze wijsheid is al eeuwen oud en gaat nu nog steeds op.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.