Modewoorden 2017.

Afgelopen maand zijn wij met het asset allocatie team van ACTIAM weer op brain picking tour in de City geweest net als ieder jaar. Twee dagen zijn we volgestopt met de beste informatie van de fine fleur van de economen en strategen. Vorig jaar had iedereen het over divergence. De aandelenmarkt en de obligatiemarkten zouden uit elkaar gaan lopen. Dat is op de valreep van het jaar inderdaad gebeurt. Andere dachten dat er divergence in de aandelenmarkten zou komen. Ook dat is gebeurt. Als u in Amerikaanse aandelen had belegd had u in euro’s 17% verdiend. In de Europese STOXX 600 slechts 1%. Dat is wat je noemt een afwijking.

Dit jaar waren de modewoorden uncertainty en reflation.  Onzekerheid over de aanstaande verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland en over de uitkomst van Brexit en Trump’s regeringsplannen. Onzekerheid is een probleem omdat ondernemers niet van onzekerheid houden. En onzekere ondernemers investeren niet. Dat zal in het komende jaar op de economische groei drukken.  Ook reflatie was een thema wat voortdurend naar voren kwam. Reflatie is simpelweg het terugkeren van de inflatie. Enerzijds is het logisch om dat te verwachten. De olieprijs is nu ruim 50% hoger dan een jaar geleden. Dat tikt lekker aan. Ook de core inflatie stijgt, dat is de inflatie zonder energie en voeding. De core PCE, de FED’s favoriete inflatiemaatstaf kruipt steeds een beetje omhoog en staat nu op 1,75%. Dat is bijna op het hoogste punt sinds 2012.

Inflatie of reflatie zo u wilt, is goed voor bedrijven. Immers als zowel de omzet als de kosten met 10% stijgen blijft er 10% meer winst over en gaat de waarde van het bedrijf in principe met 10% omhoog. Daarom waren aandelen zo’n goede inflatie hedge in hyperinflatie tijden, zoals Duitsland in de jaren ’20 en Zimbabwe. De uitzondering is als loonkosten nog harder stijgen. Dat hebben we bij ons gezien in de jaren ’70 en een paar jaar terug in de emerging markets. In de strijd tussen kapitaal en arbeid neemt arbeid dan een groter deel van de koek en dat betekent dat er minder winst voor kapitaal overblijft.

Ook mr. market heeft mooie manieren om de verwachte inflatie te prijzen. Zo zijn er TIPS en inflation SWAPS. TIPS zijn obligaties waarbij de hoofdsom wordt gecorrigeerd voor inflatie. Inflation SWAPS is een afgeleid product waarbij een belegger de inflatie kan ontvangen. Beide geven een mooie indicatie over de inflatie verwachtingen. En beide indicatoren geven aan dat de inflatieverwachtingen enorm gestegen zijn. Ik verwacht dat de City’s top strategen en economen ook in 2017 het weer bij het rechte eind zullen hebben. En zij beloven  u een jaar met reflatie en onzekerheid. Mmm, ik kijk er nu al naar uit.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.