Koopt allen Bitcoin.

Volatility is geen risico

Ik ben geen bitcoin fan. Professor Robert Shiller is dat ook niet. Hij waarschuwde deze week dat cryptocurrencies de laatste zijn in een reeks van mislukte pogingen om een revolutie in het geld systeem te brengen. Toch snap ik wel dat sommigen consumenten onrustig worden over geld. Er zijn twee grote valuta blokken; de US dollar en de euro. In beide gevallen zijn er genoeg redenen om je zorgen over de waarde van het onderliggende geld te maken. Toch hoorde ik een tijdje geleden een goede reden om bitcoins te kopen. Iemand wilde met beleggen beginnen. Ik waarschuwde hem voor de gevolgen van bewegelijkheid. Dalende koersen voelen bijzonder onprettig aan. En daar moet je je van te voren van bewust zijn. Anders verkoop je bij gedaalde koersen en koop je weer nadat koersen zijn gestegen. Een recept om geld te verliezen. Hij moest er hartelijk om lachen. Hij had net in Bitcoins gespeculeerd. Daar had hij leuk wat geld mee verdiend en was er nu weer uitgestapt. Goed voor hem. En inderdaad als je van bitcoins naar aandelen gaat, zijn die fluctuaties lachwekkend laag. Met een speculatie in bitcoins, weet je wat bewegelijkheid is en ben je gehard tegen de emotionele achtbaan die dat als gevolg heeft.

Overigens is bewegelijkheid natuurlijk geen echt beleggingsrisico. In veel literatuur wordt het wel zo omschreven. Maar dat klopt niet. Risico is dat je de beleggingsdoelen niet haalt. Daarom maken lange termijn beleggers zoals pensioenfondsen zich niet zoveel zorgen als koersen een beetje op en neer gaan. Het gaat om het uiteindelijke beleggingsdoel. Obligaties zijn een mooi voorbeeld. De bewegelijkheid is laag, maar dat betekent niet dat ze zonder risico zijn. Bij een rente van zo goed als 0% krijgt u geen risicovrij rendement, maar een rendementsvrij risico. De kans dat u met een 0% rendement uw beleggingsdoelen gaat halen is uitermate klein.

Ik maak graag een vergelijking met een scheepsreis. U weet dat er flinke deining kan ontstaan. Is dat een risico? Nee het risico is dat het schip de overkant niet haalt. Maar een beetje deining hoort erbij. Natuurlijk hangen sommige mensen kotsend over de railing. Die hadden zich van te voren moeten afvragen hoe goed ze tegen zeeziekte kunnen. Of andere maatregelen nemen. Zoals in het geval van beleggen een beleggingsplan met maandelijkse inleg, of in het geval van het schip pilletjes tegen zeeziekte.

Misschien is het kopen van bitcoins wel een goede manier om u zelf klaar te stomen voor een beetje bewegelijkheid. Ik denk nog steeds niet dat u er rijk van gaat worden. En mocht u toch bitcoins willen. Op Aliexpress kunt u Bitcoin-munten kopen. Voor een habbekrats. Misschien is dat wel de juiste waarde van een bitcoin.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.