Klakkeloos klikken

Ik heb sinds enkele weken een Iphone, maar ik zal niet tot Apple fanatici behoren. Als ik de twee telefoons met elkaar vergelijk zie ik ook veel voordelen aan mijn oude Microsoft telefoon. Oké, je kon nauwelijks apps downloaden en dus werd het steeds meer een gewone telefoon. Nu heb ik weer de nieuwste apps tot mijn beschikking. Dat is fijn. Zo praat bijvoorbeeld mijn hardloop app weer tegen me. Maar daar staat wel een prijs tegenover, een forse prijs. Je levert als gebruiker je complete persoonlijk leven ervoor in. Je hebt eigenlijk geen keuze, want anders is het apparaat niets anders dan een gewone telefoon. Uiteindelijk klik je alle "I accept" goedkeuringen klakkeloos aan. En zo is het ook met Facebook. Je mag van het mooie vrienden netwerk gebruik maken, maar je levert wel je privé leven in. Ik denk dat de sociale opstand niet echt wordt veroorzaakt door de fouten met Cambridge Analytica, maar meer door het besef dat Facebook en consorten langzamerhand beslag hebben gelegd op je privéleven.

Die maatschappelijke opstand heeft er wel voor gezorgd, dat er nu een kleine U$ 100 miljard aan beurswaarde is verdampt. Daarom zien sommige beleggers Facebook als een koopje. Het aandeel staat nu op 20 maal de verwachte winst en dat is nog nooit zo laag geweest. Nu zal Facebook's winst flink onder druk komen te staan. Immers veel adverteerders willen niet meer geassocieerd worden met een fout bedrijf als Facebook. Ik denk dat met het grote ontvrienden van Facebook door de gebruikers wel mee zal vallen. Dat waait wel weer over. Maar dan is er ook nog de overheid. De Europese commissie zal zijn kans schoon zien om Facebook een megaboete op te leggen. Afgezien van het feit of dat terecht is of niet, is het politiek gezien verstandig. Zo stroomt er geld van een fout Amerikaans bedrijf naar de Europese economie. Mocht u dit schandalig vinden, bedenk dan dat in de LIBOR affaire de US precies hetzelfde heeft gedaan. Daarnaast zullen zoals gewoonlijk allerlei claimclubs bloed ruiken. Ik verwacht een reeks van rechtszaken. En dat gaat allemaal ten koste van de winst.
Als u wilt beleggen in dit segment zou ik eerder in de Tencent's en AliBaba's van deze wereld gaan. Hoeveel deze bedrijven ook van hun gebruikers opslaan, er kraait geen haan naar. Natuurlijk dalen deze aandelen mee met Facebook. Maar als het stof is gedaald, is het misschien de moeite waard om er eens naar te kijken. Let wel op, zoals u weet is goede corporate governance een belangrijke factor voor een goed beleggingsrendement.

Dat gaat u bij deze bedrijven niet vinden. De basisrechten van aandeelhouders worden net zo gemakkelijk geschonden als die van gebruikers. Beleggers zouden eigenlijk ook een soort "I accept" knop moeten hebben. Maar ook die zal iedereen waarschijnlijk weer klakkeloos aanklikken.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.