Inflatiezorgen negatieve verrassing 2018

Vandaag komen de Amerikaanse inflatie cijfers naar buiten. Er wordt een prijsstijging van 2,1% verwacht. Dat klinkt niet wereldschokkend. Het is immers niet veel anders dan we de cijfers die we in het afgelopen jaar hebben gezien. Toch denk ik dat inflatiezorgen en dan met name die in de US wel eens een van de onprettige verrassingen van 2018 zouden kunnen worden. Waarom? Als eerste omdat niemand het verwacht. Als tweede omdat er in maart 2017 een sterke neerwaartse prijsschok was. Dat effect loopt er in dit jaar uit. En dan zien we opeens een flink hoger inflatiecijfer. Daarnaast is de stijgende olieprijs ook een flinke bron voor inflatie. Nu is dat altijd maar tijdelijk. Maar het sijpelt wel steeds meer door naar de rest van de economie. De producten in de supermarkt moeten immers ook vervoerd worden en zo ziet u een hogere benzineprijs op een gegeven moment ook een beetje in de prijs voor een krop sla terug. Als laatste zie je stapje voor stapje steeds een beetje meer opwaartse druk op de lonen. Logisch, gezien het feit dat de werkeloosheid al zo lang zo laag is. Obligatiebeleggers lijken dit signaal ook op te pakken. De instroom in Amerikaanse inflation linked obligatie index fondsen is sinds half november duidelijk aan het toenemen. Het lijkt er dus op dat dit idee steeds meer tractie krijgt. Ook de FED is er ook steeds meer mee bezig. Het woord inflatie kwam nog niet eerder zo vaak in de FED notulen terug als tijdens de meest recente vergadering.

En dat terwijl iedereen het een jaar geleden over deflatie had. Die deflatiezorgen kwamen door factoren als globalisering, digitalisering, robotisering, vergrijzing en flexibilisering van arbeid. Daar hoor je nu niemand meer over. Maar ze zijn niet weg, ze blijven op lange termijn een grote rol spelen. De huidige inflatietoename is dan ook duidelijk cyclisch van aard. Bij een volgende recessie zullen de genoemde factoren weer snel in de monden van economen liggen.

Maar waarom zou hogere inflatie in de US voor u een zorg zijn? Als de inflatie sneller toeneemt dan nu gedacht, zal de FED de rente sneller en meer moeten gaan verhogen. Dat gaat pijn doen bij obligatiebezitters. En beleggers in veilige Amerikaanse staatobligaties hebben al zo'n vervelende periode achter de rug. Want overal leest u berichten over juichende markten. Maar op Amerikaanse 10 jarige treasuries heeft u als euro belegger de afgelopen 2 jaar 9% verloren. Daarvan komt 9% door de gedaalde US dollar en op de obligaties zelf heeft u een nul-rendement gemaakt.

En als de rente verder stijgt, zijn de huidige hoge Amerikaanse aandelen waarderingen van nu, niet meer te rechtvaardigen. En zullen de aandelenkoersen daar dalen. Aangezien de US meer dan de helft van de wereldaandelenmarkt is, zouden deze inflatiezorgen uiteindelijk voor iedereen wel eens een vervelende verrassing kunnen worden.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.