Houdt u nog wat spaarrente over?

Een obligatiehandelaar vertelde mij dat er al 50% kans op een stijging van de ECB-rente in december zit ingeprijst. De aansterkende economische groei zou er volgens hem voor zorgen dat de rente omhoog zal gaan. In principe mag dat ook wel. De inflatie loopt steeds verder op. Otmar Issing, voormalig ECB-lid, verwoordde het sentiment onder de Duitse bevolking aardig. Duitsers zijn spaarders. De Duitse inflatie is 2%. Die Duitse spaarders worden niet blij van 0% spaarrente. Wij Nederlanders ook niet, maar ja, het is een fact of life. Een hogere inflatie leidt op een gegeven moment wel tot een hogere rente. Nu is de inflatie nog erg hoog door de gestegen olieprijs. Vanaf mei zal het olieprijs-effect snel gaan verminderen. De olieprijs moet doorstijgen naar de U$ 100 per vat om dit inflatie-effect op peil te houden. Dat klinkt onwaarschijnlijk. De core inflatie schommelt dan ook al jaren rond de 1%, een uiting van magere economische groei.

Maar in mei hebben we weer andere zorgen. Dan is finale ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Het voorspellen van verkiezingsuitslagen en de effecten daarvan zijn in 2016 een gevaarlijke bezigheid geweest. Maar ik denk dat bij een overwinning van Le Pen de Franse rente zal stijgen en de Duitse (en in het kielzog de Nederlandse rente) gaat dalen. Als de tegenkandidaat wint, zal het tegenovergestelde gebeuren. Als deze onzekerheid uit de weg is, zal de ECB nog wel eens goed naar de Europese economische vooruitzichten kijken. Als je naar de Draghi’s woorden luistert, kom je tot de conclusie, ja het gaat beter, maar nog niet briljant. De verbeteringen zitten vooral in de zogenaamde zachte data. Dat zijn bijvoorbeeld vertrouwenscijfers onder inkopers en consumenten. Maar de harde data geven nog een terughoudend beeld. Bedrijven investeren nog niet, ondanks de lage rente. Dit vanwege de grote onzekerheid door alle politieke beslommeringen en de mogelijke gevolgen van de Brexit.

Ook de Amerikaanse rente speelt een rol op het rentefront. Als de Amerikaanse rente oploopt, heeft dat ook een opwaarts effect op de Europese rente. De Amerikaanse en de Europese rente zijn met een elastiekje aan elkaar verbonden. Dat elastiekje is nu bijna maximaal opgerekt. De Amerikaanse rente staat op 2,60% en die in Duitsland op 0,4%. Als bijvoorbeeld de Amerikaanse loonkosten verder stijgen, kan de Amerikaans rente verder oplopen en dat trekt de Europese rente weer omhoog.

Ergo als de rust in het politieke landschap hopelijk is teruggekeerd, zal het monetaire beleid van de ECB normaliseren en dat zal een iets hogere rente geven. Maar na mei zal de inflatie weer gaan dalen. En wie weet houdt u dan nog eens wat over op uw spaarrekening na aftrek van inflatie. Hoeft u alleen nog maar de vermogensrendementsheffing te betalen…

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.