Horror scenario in Italië / Birra Gratis

In Italië lijkt er eindelijk een regering te komen. De beurzen waren er in eerste instantie niet van onder de indruk. Pas woensdag liet de risicopremie op Italiaanse staatsobligaties, gemeten met het verschil tussen de Italiaanse en de Duitse rente, een bescheiden sprongetje zien. Die gestegen risicopremie is terecht, want deze regering belooft vuurwerk, waarbij de uitbarsting van de Vesuvius niets is. De coalitie zal bestaan uit Lega en Movimento 5 Stella. Een bijzondere combinatie van het rijke Noorden met veel ondernemingszin en het arme Zuiden. Met extreem rechts en extreem links. Maar er zijn genoeg punten waar men elkaar vindt. Zolang het maar euro-sceptisch en populistisch is.

Zo moeten de belastingen naar beneden, gaat de pensioenleeftijd omlaag en krijgen werklozen hogere uitkeringen. Alle plannen bij elkaar kosten slechts eur 100 miljard per jaar. Als je het snel leest klinkt het niet veel. Maar het komt overeen met 6% van de Italiaanse economie. Dat is twee keer de Maastricht criteria. Ondanks de economische meewind heeft het land nu nog steeds een tekort van 1,7%. Maar ja, de politiek van gratis bier, of in het Italiaans birra gratis, doet het altijd goed. De rekening komt later wel. Daarbovenop komt nog de uitdrukkelijke wens dat ze naar het pre-Maastricht tijdperk terug willen. En o ja en of de ECB eventjes 250 miljard wil wegstrepen van de Italiaanse staatschuld die bij hun op de balans staat. Dat is dus 250 miljard die u en ik mogen gaan betalen. En ze willen natuurlijk minder bijdragen aan de EU.

Wat mij nog het meest bevreemd is dat beleggers nog redelijk ontspannen reageren op dit horror scenario, hoe hard het spook ook op de deur staat te bonzen. Ik ben benieuwd hoe de ECB en de rest van Euroland daar op gaat acteren. Laat men het toe, en zo nee wat heeft men dan voor wapen in handen? Het gebrek aan sanctiemaatregelen is een structureel probleem wat al sinds de oprichting van de euro zit ingebakken.

Er is een schrale troost. Er zijn maar weinig regeringen die het langere tijd volhouden. Nog geen enkele Italiaanse regering heeft sinds de tweede wereldoorlog de maximale termijn van vijf jaar uitgezeten. Misschien is dat wel de reden dat beleggers zo relaxed zijn. Maar in de tussentijd kan men flink wat schade aanrichten. De vraag is of beleggers ook zo relaxed blijven. Ik hoop dat de Italiaanse soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend, maar ik vrees dat met deze plannen de kans op een nieuwe eurocrisis aanzienlijk zijn toegenomen. Of in ieder geval de angst daarvoor. Zowel de Italiaanse aandelen als obligaties, behoren dit jaar tot de beste markten. Het is duidelijk dat de huidige koersen nog te weinig rekening houden met dit horror scenario. Nog wel.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.