Hoera, de euro daalt.

Ik hoor veel vrolijke geluiden over de sterke daling van de euro, ondanks het bescheiden herstel in de afgelopen weken. De zwakkere euro helpt onze export positie en zo groeien we vanzelf weer uit de problemen. Vroeger hadden we het Duitse monetaire beleid. Dat was een beleid van een sterke munt. Dat is voor Europese exporteurs altijd tegenwind fietsen. De auto’s en tomaten uit Spanje en Italië werden ieder jaar goedkoper, die van Noordelingen relatief duurder. Dat levert veel gemopper van ondernemers op, maar uiteindelijk werden ze er alleen maar sterker van. Dan moet je als ondernemer efficiënter worden en/of focussen op meer toegevoegde waarde zoals kwaliteit.

Als u vanaf de maan naar de wereld zou kijken, zou u zien dat de Amerikanen door die dollarstijging een flink stuk rijker zijn geworden en wij in Europa een heel stuk armer. Toch opmerkelijk dat iedereen in Europa daar zo blij van wordt. De euro is nu in een jaar tijd 20% goedkoper geworden. Dus eigenlijk bent u in wereldtermen gewoon een flink stuk armer geworden. Helemaal niets om vrolijk van te worden. Gelukkig merkt u daar eigenlijk niet zo veel van, behalve als u naar de USA op vakantie zou gaan. Maar hoe u te beschermen tegen deze verarming? U kunt natuurlijk een rekening in US dollars openen. Persoonlijk klinkt me dat niet aantrekkelijk. Bovendien lijkt mij dat de grootste dollarstijging achter de rug is.

Gelukkig zijn er aandelen. De grote internationale bedrijven verdienen over de hele wereld hun geld. Dus als de euro verzwakt, gaan hun dollarinkomsten automatisch omhoog, of vice versa natuurlijk. De bedrijven die sterk profiteren van de huidige dollar zijn de usual suspects zoals Ahold, Wolters Kluwer en Reed Elsevier. Maar de markt is efficiënt. Deze waardering van deze dollargevoelige aandelen is al in het afgelopen halfjaar omhoog gevlogen. De koers/winst van deze aandelen is in 6 maanden met 40% gestegen. Nog meer dan dat van de brede Europese markt. Ik sprak recentelijk een chemie-analist en die vertelde dat hij van Amerikaanse beleggers alleen maar vragen krijgt over welke bedrijven het meest van de huidige eurozwakte (of dollar sterkte zo u wilt) zullen profiteren. Ergo deze aandelen lijken al redelijk “ontdekt”.

Als we naar de beweging op 1 jaars termijn voor de Eur/Usd verhouding kijken zien we een mooie bandbreedte van plus en min 20% zijn. En nu zitten we helemaal onderaan. Mocht de euro in de komende maanden om wat voor reden dan ook een technisch herstel laten zien, dan zullen deze dollar gevoelige aandelen de grootste klappen krijgen. Een troost is dat uw euro spaarrekening dan in wereldtermen weer meer waard is geworden. Leuk, voor als u toch nog naar de USA op vakantie wilt.  

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.