Het wordt druk in junk

De koersen in de markt voor high yield-obligaties, oftewel de risicovolste leningen, staan recentelijk onder druk. Dat sluit aan bij de meeste markten. De centrale banken bouwen hun ruime geldpolitiek af en dat trekt een wissel op alle financiƫle markten. De periode van gemakkelijke rendementen is voorbij.

 

Veel van de bedrijven in de high yield-markt zijn kleine oliemaatschappijen, overladen met schulden. Vandaar dat de correlatie tussen de high yield-markt en de olieprijs groot is. Nu de olieprijs in een korte tijd heel sterk is gedaald, van $76 begin oktober naar net boven de $50 nu, twijfelen veel beleggers of deze oliemaatschappijtjes wel zullen overleven.

Die olieprijs zal ook wel weer een keer stijgen. Bij een dergelijke scherpe prijsdaling is een technische correctie omhoog te verwachten. Bovendien wordt er in de VS aan diverse oliepijpleidingen gewerkt, die binnenkort klaar zijn. Daardoor kan de olie veel gemakkelijker naar de havens worden vervoerd. Dat is dan weer slecht voor de olieprijs omdat het aanbod toeneemt, maar het is goed voor de cashflow van deze oliebedrijven.

Maar daarna beginnen de echte problemen. De Amerikaanse economie lijkt langzaam maar zeker af te koelen. In dit soort periodes doet dit segment van de obligatiemarkt het meestal erg slecht. Belangrijker is dat de schulden van het Amerikaanse bedrijfsleven extreem hoog zijn. De ratio van de gemiddelde nettoschuld afgezet tegen het bedrijfsresultaat staat bijna op recordniveaus. In de vorige cycli nam deze ratio toe door een recessie. In een recessie daalt immers het bedrijfsresultaat. Nu niet. Nu komt het door schuldopbouw. Wat als er straks wel een recessie komt?

Momenteel vallen veel bedrijven nog in het BBB-segment, ze zijn nog kredietwaardig genoeg om in te beleggen. Maar een verdere downgrade van grote bedrijven zoals General Electric of AT&T betekent dat de leningen van deze bedrijven richting high yield gaan. Dan wordt het wel erg druk in dit segment van de obligatiemarkt. De verhouding tussen vraag en aanbod komt dan flink scheef te liggen.

Stel dat de obligaties van General Electric het predicaat junk krijgen. Dat betekent dat $48 mrd van de obligaties verhuizen van het zogenaamde investment grade-segment naar high yield. In 2005 gebeurde dat al met eens met $10 mrd aan Ford-obligaties en dat had toen een dramatisch koerseffect op de high yield-markt.

Dus mocht u nog wat high yield-fondsen in uw portefeuille hebben, dan zou ik wachten op een herstel van de olieprijs. Als die komt, zou ik eieren voor mijn geld kiezen en deze obligaties verkopen. Want drukte in junk, met alle gevolgen van dien, lijkt slechts een kwestie van tijd.