Het China syndroom.

De zorgen over Grexit hebben plaats gemaakt voor de zorgen over China. De eerste signalen waren al te zien in de prijzen van commodities zoals, olie, ijzererts en koper. Hoe minder Chinese vraag, hoe lager deze prijzen. Daarna kwamen de zorgen in de aandelenmarkt. Er is veel te doen geweest over de Shenzen index waar vooral lokale Chinezen in konden beleggen. Maar ook de brede MSCI China index waar u en ik in kunnen beleggen heeft flinke klappen gekregen. Als u twee jaar geleden uw geld in deze index had gestopt stond u begin april op bijna 85% winst. Deze winst is geslonken tot 36%.Ter vergelijking, in de brede MSCI World index zou u 45% hebben verdiend. Overigens is een veeg teken dat na alle acties van de overheid om de beurs te steunen, de kleine beleggers zijn gaan kopen, terwijl de grote beleggers juist de gelegenheid hebben genomen om hun portefeuille massaal te liquideren. Beleggers met een beleggingsrekening van minder dan 100.000 yuan hebben hun portefeuille met gemiddeld 8% uitgebreid. Beleggers met een portefeuille van meer dan 10 miljoen yuan hebben voor 28% verkocht. Ik ben bang  dat de rijken weer rijker worden en de minder rijken, minder rijk. De laatste zorgen kwamen door de yuan devaluatie. In vergelijking met sommige andere valuta stelt de daling nog steeds niets voor. De Russische roebel bijvoorbeeld is in de afgelopen 2 jaar met 40% gedaald, de Turkse Lira en de Braziliaanse Real met 20 respectievelijk 19%. Maar het zorgt zeker voor een andere mindset.

Deze Chinese zorgen hebben diverse bedrijven flink geraakt. Logischerwijs zijn de Duitse autobedrijven zoals BMW, Daimler en Volkswagen het eerste slachtoffer. Vooral VW is erg afhankelijk van de autoverkopen in China. De Chinese autoverkopen zijn nu voor het eerst aan het dalen en flink ook. Een fenomeen wat we nog niet eerder gezien hebben. Ook luxe goederen bedrijven als Hermes, Burberry, Richemont en ook Swatch halen een flink deel van hun uit China. Een derde segment zijn de semiconductor bedrijven. De semiconductor bedrijven zijn overigens daarboven op nog eens extra hard geraakt, door zorgen over de voorraadopbouw in deze sector. Het is de vraag of men zich niet tweemaal zorgen maakt over hetzelfde probleem. Die hoge voorraden zouden immers ook door de terugval van China kunnen komen. Ook in Nederland zijn er een aantal bedrijven met exposure naar China. U moet dan denken aan bedrijven als Philips, AKZO, Unilever, Heineken, AKZO en DSM. Maar als grote international verkoopt je al gauw ook wat in China. In tegenstelling tot Grexit, zal de Chinese terugval, maar ook die in de overige emerging markets diverse bedrijven flink gaan raken. En dat was nou net de motor waar al die internationale bedrijven in het verleden hun mooie internationale groei vandaan haalden.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.