Harley als posterchild

Ik ben een motorrijder. Maar geen Harley Davidson. De prijs-kwaliteitverhouding is niet goed. En de prijs van een Harley gaat nog verder stijgen. De Europese Unie, zal de importtarieven van 6% naar 31% verhogen. Zo komt er nog eens gemiddeld U$ 2200 boven op de dealerprijs. Bovendien zorgen hogere importtarieven op staal en aluminium voor U$ 20 miljoen aan extra kosten. De motorfabrikant heeft dan ook aangekondigd productie buiten de US te onderzoeken. Ik vind het een slim idee van de EU om een Amerikaans icoon als Harley Davidson te gebruiken als posterchild om te laten zien wat er gebeurt in een handelsoorlog. Als gevolg van deze acties worden de nieuwe winstverwachtingen voor 2019 al met ruim 10% omlaag bijgesteld. Trump laat dat natuurlijk niet over zijn kant gaan. Hij twitterde: "The Aura will be gone and they will be taxed like never before". Dat klinkt eerder als een actie van een dictator niet van een gekozen president. Maar op deze manier wordt de motorfabrikant 3x bestraft. Toch hebben de Harley arbeiders hun steun voor Trump uitgeroepen. Het maakt niet uit dat ze misschien hun baan kwijt raken, want Trump komt tenminste op voor hun land. Voor deze steun is Trump waarschijnlijk gevoeliger dan voor de economische schade die het tot gevolg heeft.


Opvallend in deze discussie is dat de US importtarieven op US trucks nog steeds 25% bedraagt. Dit is ongeveer 1/6 van de Amerikaanse automarkt en het meest lucratieve deel. Dit importtarief is er gekomen in de handelsoorlog van 1964 (!), waarin Duitsland een importheffing op Amerikaanse ingevroren kippen invoerde. Het leert in ieder geval dat de effecten niet zo maar weer weg zijn en nog lang naklinken.


Economen gaan nu al van een negatieve impact op de Amerikaanse economie van - 0,25% uit en een 0,20% hogere inflatie in 2019. Een goed voorbeeld is de Amerikaanse importheffing op wasmachines in januari. Iedereen is deze al vergeten, maar intussen zijn wasmachines in de US al 17% duurder geworden. Maar goed dat je niet ieder jaar een nieuwe hoeft te kopen.


Hoe nu verder? Misschien is het allemaal nog steeds tactiek. Weet u nog dat we eerder dit jaar bang waren dat Noord-Korea en US daadwerkelijk met atoombommen gingen gooien? En als u nu naar de de foto's van hun ontmoeting in Singapore op 12 juni kijkt, leek het eerder op twee oude jeugdvrienden, die elkaar lang niet hadden gezien. En wat betekent het voor de belegger? Uit een onderzoek van Bloomberg bleek dat als je de aandelen had gekocht van de bedrijven die Trump aanviel in een twitter tirade, je het bijna altijd beter had gedaan dan de brede markt. Je zou bijna Harley Davidson kopen. De aandelen dan, niet de motor.

Trump's smackdowns don't stick

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.