Halverwege angst en hebzucht.

Meer dan een maand geleden heerste er angst in de markt, met als piek 24 augustus toen de koersen gedurende de dag met bijna 10% daalden. Dat lijkt al weer een eeuwigheid geleden. De koersen zijn sindsdien weer gestegen en de angstfase is voorbij. Aan de meeste sentimentsindicatoren is inderdaad ook duidelijk te zien dat het beleggerssentiment genormaliseerd is. Tijd om naar fundamentals te kijken. Het begin van het winstseizoen is een mooi moment om naar de winsten te kijken. Maar de derde kwartaalcijfers maken niet vrolijk. Er zijn flink wat winstwaarschuwingen voorbij gekomen. Vooral in de technologie (IBM, ASML, BESI) en de industriële hoek (SKF, Uponor en Wolseley) hebben we flink wat angstaanjagende cijfers gezien. Als we naar Europa breed kijken moeten we overigens concluderen dat de winsten eigenlijk al jaren niet stijgen. Dit kwartaal komt daar de tegenwind van de stagnerende emergings markets economieën nog eens bij. 23% van de omzet van Europese bedrijven komt uit deze landen. En langzaam lijkt ook de US economie een beetje te stotteren. Ik zag laatst de cijfers van het Amerikaanse bedrijf Fastenal voorbij komen. Dit bedrijf heeft industriële klanten in bijna ieder segment van de economie. Daarmee is het een mooie economische indicator. Fastenal zag haar omzet in september voor het eerst sinds 2009 dalen.

En aan de consumentenkant is het aardig om naar Harley-Davidson te kijken. Niet dat ik een Harley rijdt (te veel money voor je value), maar deze tweewielerfabrikant zag een omzetdaling bij de Amerikaanse consument van maar liefst 7%. Ook de dramatische cijfers van WalMart gaven aan dat we even niet op de Amerikaanse consument hoeven te rekenen. Een schrale troost is dat de winstverwachtingen reeds erg laag zijn. Er zit al flink wat ingeprijst. Je ziet dan ook dat sommige aandelen zelfs positief reageren op slechte cijfers. Een mooi voorbeeld was ASML. Die winsten waren, zoals een analist het meldde, op werkelijk alle delen slecht. Persoonlijk vond ik de opmerking dat klanten erg weinig haast hadden met het bestellen van de nieuwe EUV machines veelzeggend. En toch herstelde de koers van ASML na de publicatiedatum heel rap tot boven het niveau voor de cijferpublicatie.   Dan blijft de vraag over of de waardering nog wat omhoog kan? Ja, dat kan altijd. Een belangrijke factor is de QE van de ECB. Het opkopen van obligaties zorgt voor een lage rente en dan zoeken beleggers naar alternatieven zoals aandelen. Eind december zien we vaak (maar niet altijd) dat beleggers optimistisch zijn. De periode van angst naar hebzucht zijn vaak de mooiste korte termijn rally’s. Het bijzondere ervan is dat je als weldenkend mens je afvraagt waarom aandelen dan stijgen. Er verandert immers onderliggend niets. Maar het is in beleggingsland niet altijd verstandig om teveel tegen de kudde in te gaan.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.