Griepprik voor beleggers

Een paar weken geleden schreef ik over het oververhitte sentiment onder beleggers. Zelfs de voorpagina indicator gloeide rood op. Eind januari stond op de voorpagina van de Telegraaf een artikel over de beleggersbarometer van ING. Beleggers waren nog niet eerder zo enthousiast over aandelen. Dat is op zichzelf bijzonder. Als er al iets over aandelenbeurzen op de voorpagina staat, dan gaat het meestal over een dramatische koersval. Positief beursnieuws kom je zelden tegen. Het is opmerkelijk hoe snel beleggers van overenthousiasme naar angst zijn gegaan. Overigens een ander voorbeeld van een voorpagina verhaal zag ik in het AD over de massale interesse voor de Bitcoin. De koers van deze cryptomunt was op dat moment U$ 10.000. Vlak daarna werd de koerspiek neergezet (voorlopig althans, je weet maar nooit). Mijn stelregel is dat als er een verhaal op de voorpagina van een populaire krant staat, je beter het tegenovergesteld kan doen. Dus kopen bij een verhaal over paniek op de beurzen staat en vice versa. Zo heb ik de voorpagina's van augustus 2011, augustus 2015 en januari 2016 bewaard. In alle drie de gevallen stond de grote daling van de AEX op de voorpagina. Een jaar na deze kop stond de AEX respectievelijk 21%, 28% en 23% hoger. Dat zijn beslist geen normale jaarsrendementen. Eens te meer reden om Warren Buffett's gouden regel om rijk te worden op te halen: "Be fearful when other are greedy, be greedy when others are fearful".

Beleggers zijn nu wel weer een beetje afgekoeld. De overenthousiaste beleggers uit de vorige column hebben een flinke plens water over zich heen gekregen. Deze week mocht ik op NPO radio 2 de oorzaak van de koerscorrectie uitleggen. Ik vertelde dat dit soort bewegingen heel goed zijn voor beginnende beleggers. Immers in hun toekomstige beleggingscarrière zullen er nog vele volgen. Velen malen erger dan dit. Een vuistregel is dat er gemiddeld eenmaal per jaar een correctie van minimaal 10% voorkomt. De laatste keer dat het gebeurde was in januari 2016. Overigens kan het zo zijn, dat het geen correctie was, maar een lange termijn bear markt. Ook die zal u als belegger mee gaan maken. Vooralsnog ga ik daar niet van uit. Voor een echte bearmarkt is een neergaande economische cyclus nodig. Die zie ik niet op korte termijn verschijnen.

De presentator van Radio2, Gerard Ekdom, omschreef het als een soort griepprik voor beginnende beleggers. Ik had het zelf niet beter kunnen omschrijven. Als je hier tegen kunt, bent u emotioneel beter beschermd voor een volgende correctie. En als u merkt dat u er niet tegen kunt, dat u bijvoorbeeld onrustig slaapt, verkoop dan gewoon en accepteer uw verlies. Beschouw dat dan maar als heel nuttig leergeld. Het kost wat, maar dan krijg je ook wat.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.