Governance op zijn Frans.

Wij hebben ESG (Environment, Social en Governance) hoog in het vaandel staan. Veel mensen denken dat ESG vooral over groen beleggen gaat. Dat klopt, maar dat is alleen de E (environment). De G (governance) is ook belangrijk. Nu zijn er af en toe governance issues in Nederland. Zoals het bovenmatige salaris van mevrouw McKinstry, de bonus bij Ahold of de zeggenschap bij Altice. Maar dat is peanuts in vergelijking tot wat er bij sommige buitenlandse bedrijven plaats vindt. Een van de grofste schendingen van goede corporate governance is het Franse Lagardère. CEO Arnaud Lagardère is er alleenheerser. Hij besteedt slechts een paar uur per week aan het bedrijf, aldus de analisten. Als u hem googelt ziet u waar hij de rest van zijn tijd aan spendeert. Pas wel even op wie er over uw schouder meekijkt. U ziet vooral plaatjes van hem en zijn vrouw. Een fotomodel, die ruim een kop groter is. Analisten kunnen er de prachtigste verhalen over vertellen. Bijvoorbeeld dat meneer Lagardère eens afwezig was bij de jaarlijkse aandeelhoudervergadering omdat hij een zeilwedstrijd belangrijker vond. En zo kunnen ze meer pikante details over het privé leven van Arnaud Lagardère geven, meer dan een Story dik is. Er is een gouden beursregel dat als de CEO van een bedrijf in het Stan Huygen’s journaal voorkomt je als belegger op moet passen. De media exposure van meneer Lagardère geeft waarschuwingssignalen af, die het luchtalarm op de eerste maandag van de maand doen verbleken.

De winstgevendheid is dan ook slecht. Sinds Arnaud Lagardère aan het roer staat is de winst dramatisch achter gebleven in vergelijking tot de rest van de media sector. Dat is duidelijk in de koersontwikkeling terug te zien. Lagardère is sinds 2003, het jaar waarin hij aantrad, met 23% achtergebleven terwijl de hele sector het juist 13% beter heeft gedaan.

Afgelopen week was het weer raak. Beleggers en analisten merkten dat CFO d’Hinnin goede bewegingen maakte om het bedrijf weer op de rit krijgen. Dat werd gewaardeerd. Maar meneer Lagardère zag zijn macht daardoor verminderen. Dat was niet de bedoeling en dus werd d’Hinnin ontslagen. En en passant werd ook de IR manager buiten het bedrijf geplaatst. Daar schrokken de aandeelhouders zo van dat de koers 15% onderuit ging.

Voor u als belegger een wijze les, dat corporate governance belangrijk is. Als u niets te zeggen heeft in een bedrijf, zoals bij Heineken, Altice, GrandVision, Boskalis of Hunter Douglas, moet u goed nadenken of de grootaandeelhouder wel het beste met u voor heeft. Bij Lagardère is het duidelijk dat u als belegger een nietszeggende buitenstaander bent. Vandaar dat het aandeel Lagardère een flinke discount heeft versus andere uitgevers. En zoals nu weer blijkt, is dat terecht. Ja, dat ESG is zo gek nog niet. 

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.