Full house.

Het is berentijd op de beurs. Sommige beleggers denken dat de financiële wereld ten onder gaat. De Chinese economie implodeert, IS wordt een wereldwijd probleem, de winstrecessie in de USA komt er aan en BREXIT lijkt onvermijdelijk en zal Europa meesleuren in zijn val. O, ja en de olieprijs daalt. Allemaal factoren die niet nieuw zijn. Maar beleggers reageren er sterk op. Ik heb al een krantenkop gezien dat beleggers massaal hun aandelen verkopen. Dat is natuurlijk pertinent onwaar. Immers een koers betekent dat er een transactie is geweest tussen een koper en een verkoper. Er zijn dus evenveel kopers als verkopers. Alleen de verkopers willen er erg graag van af en de kopers hebben geen haast om te kopen. Overigens is die olieprijs wel een aparte factor. De correlatie tussen de olieprijs en de beurs is het afgelopen jaar erg hoog. Maar tenzij uw portefeuille volledig uit aandelen Shell bestaat, is de lagere olieprijs juist een reden om blij te zijn. Het is goede deflatie. Zo betalen we minder ‘belasting’ aan het Midden Oosten, Rusland, Venezuela en nog wat van die fijne landen. Afgezien van de energiesector profiteren consumenten en de meeste andere bedrijven juist wel van deze ontwikkeling. Maar al deze factoren bij elkaar hebben als gevolg dat de AEX begin december nog op 470 punten stond. Daar zijn er intussen 75 vanaf.

Op langere termijn zijn de genoemde factoren belangrijk en moet u er zeker rekening mee houden dat ze de waarde van uw aandelen op lange termijn negatief beïnvloeden. Op korte termijn is het vooral het sentiment onder beleggers wat de koersen bepaalt. Wanneer de precieze omslag in dat sentiment komt is niet te bepalen. Die is tegelijkertijd met de bodembel, die ook nooit te horen is. Ik zie het sentiment als een soort elastiek die in een bepaalde bandbreedte is uitgerekt. Ik volg een hele set met dit soort indicatoren, zoals het sentiment van de leden van de AAII (de Amerikaanse VEB), de call/put ratio, de VIX (de beweeglijkheid die in opties is ingeprijst), in/outflows beleggingsfondsen. Momenteel staan ze allemaal op rood. Een full house. Dat is erg bijzonder. De kans op een opwaartse reactie is daarom relatief groot. Let wel er staat kans. Een mooi voorbeeld van circumstantial evidence vond ik op Twitter waar ik las dat de advieslijn van Vanguard gesloten moest worden omdat er teveel vragen van klanten waren. Op korte termijn liggen er dus kansen. Maar voordat u op korte termijn gaat speculeren wijs ik graag even op de wijsheid van Warren Buffett’s leermeester Benjamin Graham, “If you want to make money on Wall Street, you must have the proper psychological attitude. You must look at things under the aspect of eternity”.  Eternity, dat is echt lange termijn.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.