Europa zorgenkind af.

Vorig jaar waren Europese aandelen niet geschikt om in te investeren. Vooral Amerikaanse beleggers vroegen zich af: waarom beleggen in een regio met een erg hoog politiek risico, met een munt waarvan de toekomst onzeker is en bedrijven die een bedroevende winstgevendheid lieten zien in vergelijking met die in de VS? Met dat laatste aspect hebben ze zeker een punt. In gelijke valuta's gemeten zijn de winsten in Europa in de afgelopen tien jaar 60% achtergebleven bij die in de VS.

Nu de Franse verkiezingen achter de rug zijn, is het politieke risico verminderd en stroomt het geld weer terug naar Europa. En flink ook. En dat heeft een groot effect op de koersen. Hoe meer vraag, hoe hoger de koersen. Europese aandelen hebben het dan ook flink beter gedaan dan de Amerikaanse aandelen. De hele achterstand die was opgelopen na de 'Trump-rally' is weer weggewerkt.

Ik heb me sowieso afgevraagd waarom die 'Trump-rally' er was. De beloofde lagere belastingen zijn moeilijk door te voeren en daarbij levert een regeringsleider zoals Trump alleen maar meer onzekerheid op. Er gaat geen dag voorbij zonder een nieuw schandaal of een rare tweet. Meestal houden beleggers niet van onzekerheid. Door de 'Trump-rally' waren Europese aandelen op enig moment bijna 3,5 punt goedkoper in koers/winst-termen dan die in de VS. Nu zijn Europese aandelen meestal goedkoper, maar 3,5 punt was bijna een recordniveau. Door de goede performance is het nu nog maar 2 punten. Dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Hoever kan deze inhaalslag van Europese aandelen nog gaan? De huidige instroom van kapitaal is ongeveer gelijk aan de helft van de uitstroom van vorig jaar. Hoe meer geld er naar Europa stroomt, hoe hoger de koersen. Als koersen zo mooi en langzaam omhooggaan, lijkt beleggen makkelijk, maar het is net zo moeilijk als altijd. Koersen kunnen altijd dalen en dat zal ook zeker wel weer een keer gebeuren.

Een negatief scenario is makkelijk te verzinnen. Wat te denken van Italiaanse verkiezingen? Of meneer Draghi die u gaat vertellen dat hij het opkoopprogramma in het komende halfjaar gaat afbouwen? Als de Tweede Kamerleden daar nou eens naar hadden gevraagd toen Draghi op bezoek kwam. Maar nee, men wilde vooral kritiek spuien (de beste stuurlui staan aan wal) en zichzelf profileren. Als ze de goede vragen hadden gesteld, hadden ze er ook wat van kunnen leren. Jammer, gemiste kans.

Maar goed, Europa is voorlopig even zorgenkind af. En dat zou best nog wel even kunnen voortduren. Ik heb nog steeds een voorkeur voor Europese aandelen boven die in de VS. Maar het leukste deel van de outperformance is wel achter de rug.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.