En wat deed u deze correctie?

Het was een enerverende week. Weinigen hebben het voorzien. Uit een onderzoek van het bureau Alpharesearch bleek dat alle 58 onderzochte institutionele beheerders long of neutraal in aandelen zaten. Niemand dacht dus dat aandelen zouden gaan dalen. Ik moet bekennen dat ik er stiekem van heb genoten. U ook? Want om te bepalen of u als belegger uit het juiste hout gesneden bent, moet u zich afvragen hoe u zich voelde tijdens deze correctie? Kreeg u een onrustig gevoel of dacht u juist na over wat u wilde kopen? Als u deze vraag heeft beantwoord weet u gelijk hoe u in emotioneel opzicht tegenover beleggen staat. Op lange termijn weet iedereen wel dat je met aandelen meer verdient dan met andere beleggingen. Maar op korte termijn zorgen deze fluctuaties voor oplaaiende emoties. Zoals angst bij een flinke koersdaling. Angstige beleggers kopen niet, ze verkopen eerder. En dat terwijl je juist zou moeten kopen bij gedaalde koersen. Dat verklaart gelijk waarom deze emoties de belangrijkste oorzaak van een teleurstellend beleggingsresultaat zijn.

Een van de manieren om u tegen de emoties te wapenen is te voorkomen dat u van uw beleggingen waker ligt. Sell down to the sleeping point is een goede beurswijsheid. Oftewel als u van beleggingen wakker ligt, heeft u te veel risico genomen. Daar moet u van te voren over nadenken, want achteraf is te laat. Denk in scenario’s: wat als de AEX straks op 350 staat? Hoe voel ik me dan? Hoeveel verlies op mijn portefeuille heb ik dan? Kan ik daar financieel en emotioneel tegen? Eerlijk antwoorden, want als u dat niet doet, gaat het u veel geld kosten.

Een andere manier is om een transactieplan te maken. Ik hoop niet dat mijn kinderen ook professioneel belegger worden, maar ik probeer ze wel een goede risicohouding mee te geven. Dus toen ik deze week aandelen voor ze had gekocht, vroeg ik mijn oudste dochter Lola wat er nu met de aandelenkoersen moest gebeuren. Stijgen, zei ze. Fout. Nu moeten de koersen dalen. Dan kunnen we nog goedkoper bijkopen. En daarna? Ze leerde snel, nog verder dalen? Ja, hoe lager de koersen, hoe goedkoper je kunt kopen. Op lange termijn komt het altijd wel goed. Op deze manier creëer je van te voren een betere mindset. Je bereidt je emotioneel voor of een verdere daling. Dus als die komt word je minder angstig. Een normaal denkend mens ervaart immers dalende koersen als onprettig. De diverse enquêtes onder beleggers, zoals die van Sentix, AAII en Bull/Bear geven aan dat beleggers nu erg somber zijn. Sombere beleggers gaan niet kopen, hoe goedkoop aandelen ook zijn. Als u emoties kunt uitsluiten bent u al een heel stuk verder dan de gemiddelde belegger. Als u kunt profiteren van de emoties van anderen loopt u nog verder voorop.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.