Emerging Exit

In 2017 leek alles mee te zitten in de emerging markets. De hogere olieprijs zorgde ervoor dat landen met veel energiebronnen zoals Rusland het goed deden. De roebel herstelde ook nog eens. In Brazilië was de ellende achter de rug. En in Zuid Afrika was een structurele draai gemaakt. De corrupte president was afgezet en een nieuwe periode gloorde aan de horizon. En als laatste deed de reus China het goed vanwege de vele techbedrijven in de index.

Zie ook column BRIC wordt TICK

Maar de alles bepalende factor is wel de Amerikaanse dollar. Emerging markets hebben een hoge correlatie met de dollar. In het beeld van de zwakke dollar lijkt eventjes verandering te zijn gekomen. En daarmee zijn beleggers plotsklaps ook anders gaan denken over emerging markets.

Zie ook column US als opkomende markt

Argentinië is wel het ultieme voorbeeld, hoewel het officieel niet eens een emerging market is maar een zogenaamde frontier market. Dan speel je nog een divisie lager. Toevallig stond promotie door de indexmaker MSCI gepland voor juni, maar het lijkt erop dat ze dat nu op hun buik kunnen schrijven. De Argentijnse centrale bank heeft de rente drastisch verhoogd van 27% naar 40% in een ultieme poging de munt te redden. De Argentijnse peso is in de afgelopen 12 maanden maar liefst 31% gedaald versus de Amerikaanse dollar. Deze week riep Argentinië zelfs de hulp van het IMF in. Voor bedrijven in Argentinië is dat vrij dramatisch. Maar liefst 43% van de bedrijfsschulden is in buitenlandse valuta, met name US dollars. Een 31% daling van de munt betekent dat de schuldenlast met 45% stijgt. Bedrijven kunnen erdoor failliet gaan.

Het volgende slachtoffer lijkt zich al aan te dienen. Turkije heeft in principe het zelfde probleem. Een sterk dalende munt, waardoor de schuldenlast voor veel bedrijven en het land zelf ondragelijk wordt. In Turkije zijn 36% van alle bedrijfsschulden in euro's of dollars. U zult zich afvragen waarom die bedrijven dat risico zijn aangegaan. Het is niet uit luxe. De bedrijven hadden zelf ook liever in lokale valuta geleend, want dat is aanmerkelijk minder risicovol. Maar niemand wil ze dat lenen. Zou u een bedrijfsobligatie in Turkse lira of Argentijnse peso in uw portefeuille willen hebben?
Wat moet u als belegger hiermee? Als eerste er van leren dat emerging markets echt een hoger risicoprofiel hebben. Als tweede moet u opletten dat deze haarscheurtjes in de financiële markten niet doorscheuren naar de rest van de wereld markten. En als derde moet u nadenken over wat deze markten nu gemeen hebben. Het is een combinatie van factoren zoals een handelsbalans tekort, een slecht track record, overmatige inflatie, een centrale bank waar het beleid door politiek bepaald wordt en overheidstekorten. Eigenlijk is een opstapeling van de genoemde factoren altijd een reden voor beleggers om het bordje emergency exit te volgen. Emerging market of niet.

Relatieve performance MSCI emerging markets versus MSCI world (zwarte lijn) en de dollar vs een mandje met valuta van belangrijkste handelspartners (rood). Beide geïndexeerd op 100.