Een reisje langs de Thames, Thames, Thames.

Er is al veel gezegd en geschreven over Brexit. Ik ben benieuwd naar de afloop, maar niemand die het weet. Als het Britse pond nog eens 7% verder daalt, is de Engelse economie gekrompen tot onder het niveau van Frankrijk. Dat zou een mooie headline in de populaire Britse tabloids zijn. Maar ja die, waren vooral voor een Brexit.

De impact op de markten is eigenlijk vrij beperkt. Nu zat er al een flinke angstpremie in de koersen verwerkt. Europese (dus niet de UK) bedrijven hebben ongeveer 11% van hun omzet in Groot Brittannië. Een aantal Nederlandse voorbeelden met UK exposure zijn BAM, Arcadis, AKZO Nobel, Refresco, GrandVision, Intertrust, Aalberts, Heineken, Unilever en ReedElsevier. Ik geef u een natte duim berekening over de gevolgen. De economische groei verwachtingen voor de UK worden zo’n 2% neerwaarts bijgesteld. Dat betekent een 8% lagere winst. Tel daar bij op de 7% daling van het pond. Dus in euro’s gemeten gaan de Europese bedrijven 15% minder verdienen in de UK. Maar ook de Europese economie zal minder draaien. Gemiddeld gaan economen uit van een 0,5% lagere economische groei. Daar komen ook nog de overige fall-out effecten bij. Omdat een bedrijf minder verdient, zal het gaan bezuinigen en daar hebben andere bedrijven weer last van. En natuurlijk hebben sommige bedrijven last van hogere pensioenlasten door de gedaalde rente. Als we alle negatieve effecten bij elkaar optellen komen we al gauw uit op een winstdaling voor de Europese bedrijven van een procent of 5. En dat terwijl 2016 het jaar van het lang verwachte winst herstel moest worden. In 2011 en 2012 hadden de Europese bedrijven last van de Euro crisis. In 2013, 2014 en 2015 had de terugval in de Emerging Markets een sterk negatief effect. Brexit zorgt dus voor het 6e jaar op rij met winst teleurstellingen.

Is er dan niets positiefs te melden over Brexit? Gelukkig wel, doordat het Britse pond voor Amerikanen in een jaar tijd met 15% is gedaald, zijn de boekingsaanvragen enorm toegenomen. In de Amerikaanse reiszoekmachine Kayak is het aantal zoekopdrachten voor tripjes naar Londen na Brexit met 46% toegenomen. Het doet me erg denken aan het liedje van Louis Davids; Een reisje langs de Rijn, Rijn, Rijn. In de Duitse depressie van de twintiger jaren was een tripje langs de Rijn immens populair. Omdat door de sterke valutadaling alles in het geplaagde Duitsland extreem goedkoop was geworden. De Hollanders laafden zich er aan het goedkope bier en wijn. Nu de Engelse economie een recessie nadert en het pond zo goedkoop is geworden willen de Amerikanen hun reisje langs de Thames, Thames, Thames maken. En zich laven aan het goedkope Engelse bier. Als Louis Davids nog geleefd had, had hij er vast een liedje over gemaakt.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.