Een cavia genaamd Brixit

Toen de term Grexit van de voorpagina's verdween, kwam Brixit in het nieuws. Op een gegeven moment werd Brixit verbasterd tot Brexit. Waarom is me nog onduidelijk. Misschien om nog duidelijker te maken dat het toch echt om een exit uit de EU ging. Er is sindsdien veel gebeurd. Als je iets over Brexit schrijft loop je al snel de kans door het nieuws achterhaald te worden. Nu de datum van de stemming in het Britse parlement naar januari is doorgeschoven, heeft deze column een iets langere houdbaarheidsperiode.

Wat kunt u verwachten van het verdere verloop van Brexit? Het huidige voorstel zal waarschijnlijk worden weggestemd. De tijdsdruk is niet hoog genoeg. Persoonlijk verwacht ik een tweede stemming halverwege maart, waarbij de tijdsdruk wel hoog genoeg is. De meeste parlementsleden willen waarschijnlijk niet de geschiedenis in als de gekozen vertegenwoordiger in hun kiesdistrict die het land in de afgrond heeft geholpen. Volgens enquête bureau YouGov zou nu bij een tweede referendum, 600 van de 632 kiesdistricten voor Bremain stemmen. Dat is natuurlijk maar een inschatting. Er blijft ook nog altijd een kans dat dit voorstel ook wordt weggestemd. Maar inderdaad is het onderhandelingsresultaat van May slecht voor Groot Brittannië. Men blijft grotendeels gewoon in de EU, maar dan zonder stemrecht. En zonder zicht op een duidelijke einddatum. Dus ik kan me die tegenstand wel voorstellen. Maar er zat niets anders in het vat. Ik denk dat de UK deze standvastigheid en eensgezindheid van de EU niet had verwacht. In dat opzicht heeft Brexit de EU hechter gemaakt.

Een tweede referendum lijkt het meest logisch. Dat is geen simpele oplossing voor een moeilijk probleem. Die zijn er sowieso meestal niet. Maar bij een tweede referendum kan opnieuw de uitslag weer Brexit zijn, hoewel die kans niet zo groot is. En als tweede is er een kans op grote maatschappelijke onrust. De Brexit stemmers zullen zich in de steek gelaten voelen. Immers je stemt ergens voor en als het antwoord niet bevalt wordt er gewoon opnieuw gestemd. Voor diegene die een gele vestjes opstand in het kwadraat verwachten. Er is een groot verschil. In Frankrijk waren er veel boze mensen in de hoofdstad en in Londen waren de kiezers in grote meerderheid tegen een Brexit.

Een paar maanden geleden leek Brexit op een soort cavia bak bij de oude Wie-Kent Kwis.

Hoe de bordjes ook stonden, de cavia genaamd Brixit zou hoe dan ook naar het vakje hard Brexit lopen. Nu denk ik dat May's voorstel het uiteindelijk wel gaat redden. Maar je weet nooit hoe de cavia's gaan lopen.