Doe niet wat iedereen doet.

De experts uit de ACTIAM-beursenquête zijn opmerkelijk somber. Zo negatief als nu, zijn ze bijna nog nooit geweest. Slechts 10% verwacht een stijging en maar liefst 53% gaat van een daling uit. Deze mate van somberheid is erg extreem. Een dergelijke neerslachtigheid is slechts eenmaal eerder voorgekomen en dat was eind 1999. Toen waren aandelen heel erg duur door de internetbubbel en was men bang voor de millenniumbug. Het trackrecord van deze groep experts is zeker niet slecht. Het grootste gedeelte van 2016 waren ze erg terughoudend en kwamen de koersen inderdaad nauwelijks van hun plaats. Alleen voor december werden ze positief, net voordat de decemberrally van start ging. Ik ben dus erg benieuwd wat de AEX ons in februari gaat brengen en of de experts hun goede trackrecord verlengen.

Een andere reden waarom deze somberheid zo opmerkelijk is, is omdat Amerikaanse beleggingsadviseurs juist erg optimistisch zijn. Nu kijken zij naar de Amerikaanse beurs en onze experts naar de AEX. Maar een ander belangrijk verschil is het trackrecord van de Amerikaanse adviseurs. Hun adviezen golven met de koersen mee. Als koersen zijn gedaald, zijn ze somber. Bij flink gestegen koersen, zijn ze juist positief. Vorig jaar januari - toen de Amerikaanse aandelen koersen zo daalden - waren ze erg pessimistisch. De uitstroom van geld uit China zou het land ten gronde brengen en dat zou effecten op alle beurzen hebben. Op dit moment is het probleem nog steeds even groot, maar is er even geen aandacht meer voor. Toen stond de S&P 500 op 1850, nu op 2250. Aan zulke adviseurs heb je wat, tenminste als je ze als contra-indicator gebruikt.

Nu we het toch over sentiment hebben. Ook in de contracten van olie-futures zijn er extreme posities. Hedgefunds, speculanten en overige snelle beleggers zitten massaal long in olie. Dat wil zeggen dat ze speculeren op een hogere olieprijs. Maar de olieprijs is net al gestegen op basis van de productieafspraken die de OPEC heeft gemaakt. Ik moet nog maar zien of deze afspraken wel stand zullen houden. Maar deze speculanten gaan er blijkbaar alvast wel vanuit. Een jaar geleden waren deze speculatieve posities juist heel klein en stonden de voorpagina’s van de kranten vol over de schokgolf die de lage olieprijs teweeg bracht. Hoewel ik geen olie-expert ben, zou ik op basis van deze cijfers eerder inzetten op een lagere dan op een hogere olieprijs. Oftewel als iedereen naar de ene kant zit te kijken, is het in beleggingsland meestal verstandig om ergens anders te kijken of het gras daar niet groener is. Of zoals een oud tegeltjeswijsheid ons leert; als je doet wat iedereen doet, verdien je wat iedereen verdient en dat is meestal niet zoveel.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.