De zegen van een hogere olieprijs

Deze week was er veel, groot en vooral zorgwekkend nieuws. Maar er was ook klein nieuws met mogelijk veel impact. In diverse landen zoals Brazilië, Marokko, Jordanië en China zijn truckers boos. In al deze landen staakten truckchauffeurs en wierpen ze wegblokkades op. Die boosheid werd veroorzaakt door de fors gestegen benzineprijzen. Natuurlijk klaagt u ook bij de pomp. Maar even ter vergelijking; in Brazilië is het gemiddelde jaarinkomen 14.000 euro en kost een litertje benzine 1,06 euro. Dat tikt flink aan. Logischerwijs komt die sterke prijsstijging natuurlijk door de stijging van de olieprijs. Een vat olie kost dit kwartaal gemiddeld U$67. Een jaar geleden was dat nog U$ 48. Daarnaast is de gestegen US dollar een factor. Omdat de olieprijs in dollars noteert, wordt het in de lokale munt nog duurder. En omdat er weinig accijns op zit, werkt een stijging van de olieprijs direct door op de prijs aan de pomp. Vooral in emerging markets komt dat hard aan. In Brazilië werd er door de regering al snel water bij de wijn gedaan. Op zich kan dat ook wel. Brazilië exporteert olie, er komt dus ook meer geld in de staatskas. Maar dat geldt niet voor de meeste andere emerging markets landen. In Brazilië was net een beleid ingezet op het afbouwen van energie subsidies, om zo evenwicht in het overheidsbudget te brengen. En dat beleid wordt nu gedeeltelijk teruggedraaid. Want met verkiezingen in aantocht is veel sociale onrust niet verstandig.


De landen die de ergste pijn zullen lijden zijn India, Filipijnen, Turkije, Argentinië, Indonesië, Thailand, Zuid Afrika en China. Deze landen herbergen tezamen de helft van de wereldbevolking. Bij deze landen kan er sociale en maatschappelijke onrust ontstaan. De Arabische Lente is destijds ook ontstaan vanwege onrust over te hoge prijzen. Dat is een risico wat beleggers zeker moeten mee nemen.


Gelukkig zit er ook een goede kant aan het verhaal. Het kan positief uitwerken voor het milieu. Niet dat veel consumenten er minder door gaan rijden. Energie is prijs indifferent, oftewel wat de prijs ook is, consumenten gooien hun tank toch wel vol. Maar het zorgt er op middellange termijn wel voor dat alternatieve energie bronnen aantrekkelijker worden. In 2017 waren de investeringen in alternatieve energiebronnen voor het eerst groter dan die in fossiele energiebronnen. Hoe hoger de olieprijs, hoe minder de alternatieve bronnen gesubsidieerd hoeven te worden. Dus als u de volgende keer tankt en moppert over de hoge benzineprijs, dan moet u maar denken dat de wereld er op een gegeven moment ook wat schoner door wordt. Wellicht verzacht dat de pijn in uw portemonnee. En die Braziliaanse truckers hebben het een stuk zwaarder. Maar ja, zij hebben weer het WK voetbal om naar uit te kijken.

grafiek

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.