De volgende bubbel.

Een tijdje geleden schreef ik over de bubbel in de Chinese aandelenmarkt en de daaropvolgende crash. Bubbels zijn van alle tijden. Zo’n bubbel heeft altijd een logische volgorde. Eerst moet er een fundamentele reden zijn. Dat idee wordt omvat en dan stijgen de prijzen. Deze prijsstijging an sich trekt weer nieuwe kopers aan. Vervolgens is er een overdrijvingsfase waarin diverse partijen zoals toezichthouders waarschuwen voor oververhitting. Deze worden uitgelachen, want ze “snappen” het niet. Weet u nog dat de DNB consequent waarschuwde voor een huizenbubbel voorafgaande aan de kredietcrisis? Ook zij werden beschimpt en vervloekt. Zoals gebruikelijk liep de markt gewoon door. Zo is er ergens op de wereld altijd wel een bubbel te vinden. Op dit moment is die er in de huizenmarkt in Australië en Engeland. Vooral Londense huizenmarkt is fenomeen op zichzelf. De fundamentele reden is de goede economische groei en de lage rente. En in Londen kwamen er ook nog eens een hoop buitenlanders bij die vanwege de politieke onzekerheid een veilige haven zochten. En door die prijsstijging krijgen potentiele huizenkopers het gevoel dat ze de boot missen. In 1995 betaalde starters nog geen 2,5 maal een jaarsalaris voor een huis. 20 jaar later is dat 9,4 keer. Daardoor is een gemiddeld huis in Londen ruimschoots is verdubbeld. In dezelfde periode hebben Nederlandse huis per saldo bijna niets gedaan. Wanneer de bubbel barst? Wie het weet mag het zeggen. Misschien als de UK uit de Europese Unie stapt? Ik laat in mijn presentaties graag een gravure uit 1875 zien, waar op te zien is dat er toen ook al genoeg bubbels waren. En ook toen was het najagen van bubbels het recept om arm te worden.

Als de Westerse rente lang laag blijft gaan beleggers zoeken naar alternatieven. Dat zal waarschijnlijk tot nieuwe bubbels leiden. En ook dan zullen er genoeg waarschuwingen zijn. En ook dan zal niemand luisteren. Dat is op zich ook logisch. Niemand weet immers wanneer een bubbel klapt en in de tussentijd is het een plezierige rit omhoog. Persoonlijk heb ik een mooi voorbeeld. Ten tijde van de internetbubbel had iemand van onze back office in het Postbank Internet Fonds belegd. Ik sprak hem er op aan. Had hij nu helemaal niets geleerd? Bedrijven moeten winst maken enzo. Vervolgens is hij eigenwijs blijven zitten en na een bijna verdubbeling heeft hij zijn aandelen verkocht en niet meer aangeraakt. Van de winst is hij op vakantie gegaan. Het was voor mij een wijze les en mijn versie van Markets can stay irrational longer than you can stay solvent.

De makkelijkste voorspelling is dat er wel weer ergens een bubbel zal ontstaan, waar, wanneer en hoever die zal stijgen? Dat is de vraag waar je echt geld mee kan verdienen.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.