De roze brillen mogen af

De economie zit in een hoogconjunctuur. Dat heeft u ongetwijfeld al aan den lijve ondervonden. Als u wilt verbouwen, komt u op een wachtlijst. En het zal niet lang duren voordat de ochtendspits in de avondspits zal overgaan. Ik hoorde laatst iemand wensen dat er weer een recessie komt. Daar moet je altijd voorzichtig mee zijn om, het zou wel eens kunnen uitkomen. Ik kan deze mensen geruststellen. De economische groeivooruitzichten worden inderdaad een tandje minder. De roze brillen kunnen af. Diverse indicatoren geven dat aan. Als eerste zijn er de commodity prijzen. Prijzen van staal, koper, aluminium en ijzererts waren flink aan het dalen door dalende vraag. Daar is tijdelijk verandering in gekomen door de Amerikaanse sancties tegen rijke Russen. Overigens was olie een opvallende uitzondering. Deze prijs was wel aan het stijgen. Ik denk dat het vooral te maken heeft met een sterke speculatieve vraag. De speculatieve posities zoals gemeld door de CFTC (US overheidsorgaan wat toeziet op de commodity handel) zijn enorm. En dat is meestal een slecht teken. Als deze posities worden afgebouwd heeft dat een negatieve impact op de prijs van het zwarte goud. Of zoals een oliehandelaar het zo mooi zei, wie gaat straks al die vallende piano's opvangen?

Als tweede zijn er de toenemende politieke onzekerheden. Beleggers worden dagelijks heen en weer geschud tussen positieve en negatieve berichten over een mogelijke handelsoorlog. Dat zorgt voor onzekerheid bij beleggers, maar ook bij ondernemers. Als je niet weet hoe de toekomst er uit ziet, doe je even rustig met je investeringsplannen. Brexit is daar een goed voorbeeld van. De Britse economie loopt door alle onzekerheid dramatisch achter bij de rest van de wereld. Ondanks de rugwind van het lagere pond.

Als derde zijn er de inkoopmanagersindices. Inkopers weten als eerste hoe het gaat in de economie. En zij zien het minder zonnig in dan een paar maanden geleden. Om overigens gelijk een misverstand uit de wereld te helpen. Het zijn niet echt inkoopmanagers. Men vraagt in iedere branche welke indicatoren zij nu als beste indicator zien. En vervolgens vragen ze hoe het daarmee gaat. Want het is niet echt nuttig om aan een uitzendbureau te vragen hoe het met hun voorraden staat.
Ik sluit af met de zogenaamde surprise indices. Vooral in Europa zijn deze scherp aan het dalen. Dat betekent dat de economische cijfers keer op keer onder de verwachting uitkomen. Dat komt onder andere door de zwakke US dollar. Helaas is er een vrij sterke correlatie tussen de beurskoersen en deze surprise index. Dat is beslist een negatieve factor.

Conclusie: de roze brillen mogen af. De economische groeiverwachtingen worden een streepje lager neergezet. Maar een echte recessie, nee dat verwacht ik toch niet. Maar ja, aan de andere kant, ik heb nog nooit een econoom een recessie horen voorspellen. Een enkele permabear daar gelaten.

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.