De koning is dood leve koning Trump.

Ik werd er deze week fijntjes aan herinnerd dat ik begin 2016 een aantal grote risico’s zag; Brexit en Trump als president. Ik zag de risico’s wel, maar achtte de kans klein. En als het zou gebeuren zouden de markten er flink op reageren. Dat laatste gebeurde wel, maar de reactie was wel heel snel weg. In het geval van Trump nog geen dag. De markten lijken te denken; de koning is dood, leve koning Trump.

Het leert politici in ieder geval zichzelf te zijn. En dan maakt het blijkbaar niet meer uit hoeveel schandalen je achter je naam hebt staan, hoeveel je liegt, hoe je vrouwen behandelt enzovoort, enzovoort. De kiezers weten in ieder geval wat ze krijgen. He is real.

De grootste AEX stijger was Arcelor Mittal. Logisch, Trump wil eigen de industrie beschermen. En zullen er hogere invoerrechten komen, want dat is makkelijk scoren. Onder andere op goedkoop staal uit China. Vandaar dat de koers van Arcelor Mittal  het zo goed deed. Dat bedrijf heeft staalfabrieken in de US staan.

In de US zijn er ook een aantal opmerkelijk winnaars en verliezers. Natuurlijk is de farmaceutische sector in de plus. Onder Clinton zouden ze hard zijn aangepakt. Onder Trump niet, zo is de verwachting. Shale oil producenten krijgen de vrije hand. Dus die doen het goed. Alternatieve energie doet het slecht. Trump wil zich niet houden aan het klimaat akkoord van Parijs. Er is volgens Trump immers geen Global Warming. Dat is slechts fictie. Het maakt blijkbaar niet uit wat de feiten weergeven. Een laatste opmerkelijke winnaar is de gevangenissector. Het beursgenoteerde Corrections Corp of America steeg van maar liefst U$ 14 naar U$ 20 op de Trump overwinning. Het klinkt als een scenario uit een slechte film.
Voor de markt als geheel is de rente een hele belangrijke factor. En de obligatiemarkt is niet gerust op op Trump als president. De obligatiemarkt beleefde een van de slechtste dagen ooit. De rente op Amerikaanse treasuries vloog met 0,22% omhoog naar 2,07%. Logisch, Trump zei dat hij het niet erg vond als USA failliet zou gaan. Zijn eigen bedrijven zijn maar liefst 6 keer failliet gegaan. Dus hij heeft ervaring. Wat zou u doen als u obligatiebelegger was en u deze triple A (nu nog) obligaties bezit? En dan komt er een president, die u een Zuid-Amerikaans scenario belooft.

Dan blijft er nog de onzekerheid over. Het is een feit, Trump is president. Wat gaat hij doen? Persoonlijk schep ik vertrouwen in het kleine feit dat het Trump werd verboden om nog te twitteren in de laatste dagen voor de verkiezingen. Blijkbaar zijn er mensen die hem onder controle houden. En misschien, heel misschien wordt Trump wel een soort Reagan II. Dat is dan wel gelijk het meest optimistische scenario, ook voor beleggers.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.