De dag dat de Euro valt.

De dag dat de euro valt. Dit soort titels zijn gevaarlijk en pretentieus. Maar het geeft wel mooi het scenario denken aan. En als de eerste novemberstormen over het land razen komen de scenario’s voor het komende jaar ook weer boven drijven. Ik denk dat 2017 een van de meest cruciale jaren voor de euro gaat worden. De euro wordt volwassen en zoals ik bij mijn eigen kinderen merk; kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen. Bij de introductie van de euro, heb ik bij Zurich het Zurich Non Euro Fonds opgericht. Commercieel geen succes, beleggingstechnisch wel. Maar nu de euro er eenmaal is, zullen we het er mee moeten doen. Ofwel, de euro is als een omelet, je kan het er niet mee eens zijn, maar terug naar het ei is geen optie. Iedere poging daartoe zal uitlopen op een kliederboel.

De belangrijkste eurozorgen zijn op politiek gebied. De simpele regel is dat populisten niets van de euro op hebben. Het is gemakkelijk om de oorzaak van alle problemen van de wereld op de schouders van Brussel en de euro te leggen. Als die weg zijn, zijn ook alle problemen opgelost. Ik heb u op deze plaats vaker gewezen op de risico’s van het Italiaanse referendum op 4 december. Een nee-stem zou kunnen leiden tot het aftreden van Renzi, nieuwe verkiezingen, een overwinning van de populistische 5 sterren bewegingen, een euro referendum en uittreden van Italië uit de euro. Een hoop als-en, maar dat wordt nu wel ingeprijst. De rente op Italiaanse staatsobligaties is in de afgelopen drie maanden verdubbeld naar nu al 2,14%. Als dat zal leiden tot het vertrek van Italië uit de euro, dan is dat het einde. Niet dat Italië de sterkste eurolid is, maar wel een van de grote vier. Er is overigens ook nog een kans dat het per ongeluk toch nog een ja wordt. De polls geven slechts 30% kans op een ja aan. Maar ze hebben veel van hun geloofwaardigheid verloren. Bij de Italiaanse verkiezingen van 2013 zaten ze er ook al volledig naast. Bovendien geeft een groot percentage kiezers aan het nog helemaal niet te weten. 

Maar naast alleen Italië is ook Frankrijk een potentieel probleem. Komend voorjaar zijn de Franse presidentsverkiezingen. Mevrouw LePen heeft nu de wind in de zeilen. De Trump verkiezing geeft des te meer aan, dat er wereldwijd een koude populistische wind waait. En ook in Frankrijk zien we oplopende risicopremies in de obligatie markt. Niet in de orde van grootte van Italië, maar toch genoeg om voorzichtig te worden. Enfin, 2017 belooft spannend te worden voor de euro. Ik hou me maar vast aan het adagium, If it doesn’t kill, it will only makes you stronger. Maar eerst even afwachten of de euro het overleeft.

Grafiek Italiaanse / Franse spread

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.