Common opinion never comes true.

Als u aan beleggers vraagt in welke regio u moet beleggen, dan is het antwoord duidelijk: Europa. Europese aandelen zullen naar verwachting in 2016 eindelijk gaan profiteren van het ontluikende economische herstel. In deze fase groeien de winsten het hardst en dat gepaard met een ruim monetair beleid en de sterke dollar moet wel leiden tot hogere rendementen. Dat klinkt logisch en dat denk ik ook.

Het probleem is alleen dat iedereen dat al denkt. Volgens Merrill Lynch is het optimisme voor Europese aandelen op het hoogtepunt van het afgelopen decennium. Als u daarentegen vraagt hoe deze beleggers naar Emerging Markets kijken, hoort u juist een pessimistisch verhaal. Logisch, het gaat slecht met commodities. En dat is toch de kurk waar veel van deze landen, zoals Rusland, Brazilië, Indonesië en Zuid Afrika op drijven. Bovendien zijn de schulden ratio’s in deze landen flink gestegen. Meer schuld is goed voor de economie, totdat het fout gaat. Dat hebben inwoners van de US, Ierland, Spanje en ons eigen kikkerland reeds gemerkt. Schulden weer afbouwen is een langzaam en pijnlijk proces.

Toch hebben wij binnen ons asset allocatie team de onderweging in emerging markets deze week gesloten en daar ben ik blij om. Als eerste omdat we daar een flink verlies meer hebben vermeden. Emerging markets zijn ook in 2015 flink achtergebleven. Sterker nog, ze blijven al 5 jaar lang achter. Nu mag het feit dat er winst op een positie zit, nooit een reden voor een transactie zijn. Je moet iedere belegging beoordelen op zijn eigen toekomstverwachtingen. Zo langzamerhand denken steeds meer beleggers dat de bodem in deze economieën is bereikt. De surprise index (een indicator die aangeeft in hoeverre de economische cijfers mee of tegenvallen) is voor het eerst sinds mei weer eens positief geworden. Ook de valuta’s in de diverse Emerging markets landen zijn sterk gedaald. Daardoor kunnen deze landen makkelijker exporteren. En als laatste zijn deze aandelen een stuk goedkoper geworden. De koers/winst verhouding staat 30% onder het wereldgemiddelde. Januari is dan bij uitstek een maand dat iedereen de losers van het jaar daarvoor gaat kopen.

Dat typische beleggersgedrag zien we ook bij individuele aandelen terug. Ook dit jaar was daar een mooi voorbeeld van. Emerging markets aandelen deden het in januari 5% beter dan aandelen in de rest van de wereld. Daarna zakte de performance weg omdat de fundamentele problemen door bleven zeuren. Maar het is nog lang geen januari zult u zeggen. Dat klopt, maar beleggen is vooruitzien. En volgens het eerder genoemde rapport van Merrill Lynch blijkt dat iedereen onderwogen in emerging markets zit. Als een paar beleggers een klein beetje richting emerging markets gaan bewegen, kunnen we ook komende januari weer zo’n opluchtingsrally zullen zien. En als die achter de rug is, gaan we deze markten weer op hun eigen fundamentele merites beoordelen.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.