Come back in september.

Vorige week schreef ik u hoe u moet reageren tijdens beurscorrecties. Maar de vraag waar iedereen het antwoord op wil weten is natuurlijk: hebben we de bodem achter ons gelaten? Dat weet niemand. Degene die het wel zegt te weten, liegt omdat hij zelf weet dat hij het niet kan weten. Of hij is te onervaren. Iets verwachten dat kan wel. Een van de bekende beursgezegdes tijdens beurscorrecties luidt: pas op, er kan nog een trein aankomen. Deze uitspraak is waarschijnlijk geleend van de NS. Een mooi voorbeeld was in 2011. Ook toen kwam de correctie vroeg in augustus. Maar u kreeg in september nog een keer de kans om tegen nog lagere koersen in te stappen. In 2002 en 2008 kwam het echte dieptepunt pas in maart van het jaar daarop. U kent het andere beursgezegde wel; “Sell in may, but remember to come back in september”? Dat klopt aardig, maar u moet dan wel pas op 30 september terug komen. De periode mei – augustus is gemiddeld gesproken niet zo goed, maar september spant helemaal de kroon. Als we de AEX statistieken er bij halen, dan zien we dat de koersen op beursplein 5 in september gemiddeld met 1,6% dalen. Als u op de dag nauwkeurig wilt beleggen, heeft JP Morgan uitgerekend dat u nog iets langer moet wachten. 12 oktober is de ultieme datum is om weer terug in de markt te komen. Oktober zelf is gemiddeld een positieve maand. Nu zijn dat maar gemiddeldes. En gemiddeldes werken niet altijd. Om maar eens een voorbeeld te geven; in 1987 kwam de crash op 19 oktober, net na de zogenaamde ultieme koopdag. Maar verder zijn de statistieken bijzonder overtuigend. En het werkt ook vrijwel op alle beurzen en zelfs voor de MSCI World index gaat het op. De reden achter de werking van dit effect is veel bediscussieerd. Ik heb veel verklaringen gehoord. Ik denk dat de beste verklaring is dat op het Noordelijke halfrond, waar de meeste grote beurzen zitten, de dagen in deze periode heel snel korter worden.

Mijn dagen beginnen vrij vroeg en direct na de vakantie zit je dan al direct in het donker in de auto. Van de snelle afname van het daglicht worden mensen somber en sombere mensen kopen niet. Daarom is dit seizoenseffect ook terug te vinden in het sentiment van beleggers. En in de aankopen van beleggingsfondsen. Nu kan dat ook een kip-ei redenering zijn. Zorgen dalende koersen voor sombere beleggers of zorgen sombere beleggers voor dalende koersen? Let wel, dit seizoenseffect is een mooi jaarlijks fenomeen, maar er zijn natuurlijk ontelbare en onverwachte andere factoren die ook nog een rol spelen op de koersvorming. Maar het is wel mooi dat het effect ieder jaar weer terugkeert. te verkopen, bedenk dat er nog altijd een 38% kans is dat koersen in september wel omhoog gaan.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.