Brexit Fall out.

De drie meest gelezen artikelen op de site van de Financial Times gingen deze week over Brexit. Het is bijzonder dat na 6 weken dit onderwerp nog steeds top of mind is. Ook het Britse Pond herstelt helemaal niet. Meestal zie je dat na een heftige daling de koers even een technisch herstel laat zien. Maar niets van dit alles. Het vertrouwen bij Britse ondernemers en consumenten is dan ook na het referendum flink gedaald. Een onderzoek onder CFO’s van Britse bedrijven gaf aan dat ze minder mensen wil aannemen en minder wil investeren. Dit onderzoek wordt sinds 2007 gehouden en men was nog niet eerder zo somber. Zelfs niet tijdens de kredietcrisis van 2008. In het komende halfjaar gaan we merken dat economie een sociale wetenschap is. Als mensen gaan denken dat het in de toekomst slechter zal gaan, gaan ze hun consumptie en investeringen uitstellen en zal het inderdaad slechter gaan. Ik ben geen econoom, maar een Britse recessie lijkt mij onvermijdelijk. Nederland en België  zijn overigens de twee landen met relatief de meeste export naar de UK. Deze landen gaan hier dan ook het meeste last van hebben.

Een van de opvallendste fall out effecten is dat de rente op Britse obligaties flink is gedaald. Dat is vooral het gevolg van het ruime monetaire beleid van de Bank of England, die dat doet om de economie nog een beetje te beschermen. De rente op 10 jarige staatsobligaties is sinds het referendum gedaald van 1,5% naar 0,9%. Daardoor zijn de reeds bestaande pensioentekorten geëxplodeerd. De pensioentekorten van de 350 grootste bedrijven zijn afgelopen kwartaal meer dan verdubbeld van £ 56 miljard naar £ 118 miljard. Het Britse bedrijf GKN liet bijvoorbeeld recentelijk mooie halfjaar resultaten zien. Onder andere doordat het bedrijf in ponden rapporteert en 85% van de omzet buiten de UK haalt. Maar het pensioen tekort van het bedrijf groeide van £ 1,5 miljard naar £ 2,1 miljard. De toename van dit tekort is gelijk aan anderhalf keer de totale jaarwinst van vorig jaar. Met dit soort exploderende tekorten is het hoogst waarschijnlijk dat er flink op de pensioenen gekort zal gaan worden. Zo krijg je het bijzondere fenomeen dat de oudere conservatieve Engelsman, de typische Brexit stemmer, de rekening gepresenteerd krijgt voor zijn eigen stem gedrag.

Overigens gaan ook de pensioenen van het Britse personeel bij het Europese Parlement nog een dingetje worden. Brussel heeft een totale pensioen verplichting van maar liefst EU 60 miljard, met een jaarlijkse pensioenpremie van EU 1,4 miljard. 8% van de pensioen gerechtigden is Brits. Ergo bij een scheiding mag de UK even 8% van 60 miljard op tafel leggen en natuurlijk een gelijk percentage van de jaarlijkse premie. Tja, scheiden doet lijden ook financieel.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.