Brainpicking tour 2017

Afgelopen maand zijn wij met het asset allocatie team van ACTIAM weer naar Londen geweest om de beste strategen en economen uit de City uit te horen over hun visies. Of zoals we dat intern noemen een brainpicking tour. Nu zijn die experts ook maar mensen. Het valt me altijd op dat de beste ook voor hun fouten uitkomen. Een van de consensus verwachtingen van vorig jaar was dat de dollar / euro verhouding naar pariteit zou gaan. Ofwel een dollar voor een euro. Maar dat kwam niet uit. De economische verwachtingen zijn in Europa een heel stuk zonniger geworden. En dat leidde juist tot een sterke euro in plaats van een zwakke. Er gaan er nu bijna 1,20 dollar in een euro.

Voor het komende jaar verwachten de meeste dat de Japanse aandelenmarkt goede rendementen gaat opleveren. De mooiste Japan verhalen kwamen van een fondsmanager die al 36 jaar in Japanse aandelen belegd. Dan heb je heel wat pieken en dalen meegemaakt. Hij gaf een aantal voorbeelden waaruit bleek dat er nu eindelijk inflatie komt. Hij liet een advertentie zien waarin een Japans expeditie bedrijf Yamato zijn excuses aanbood omdat ze de prijzen moesten verhogen. Dat was voor het eerst in 17 jaar (!). Een andere strateeg wees erop dat de krant Nikkei, bekend van de Nikkei Dow, voor het eerst in enkele decennia haar prijzen verhoogden. En dat de Toblerone repen kleiner werden bij een gelijke prijs. Net als in Groot Brittannië.

Ook is men positief voor Europa, maar dan wel Europa zonder de UK. Let wel de UK is wel 27% van meeste gebruikte Europa index, de MSCI Europe. In de City verwacht men dat Brexit een drama gaat worden. De politieke chaos zorgt voor onzekerheid en dus tot uitstelgedrag bij ondernemers. Als Brexit er uiteindelijk komt, zal het in het meest positieve scenario licht negatief zijn. In de meeste andere scenario's negatief tot dramatisch. Maar dat duurt nog even.

Ook werd er veel gesproken over Chinese schulden. Sommige economen dachten dat het een behapbaar probleem was, andere gingen er vanuit dat er wel een keer een implosie zou komen, maar niemand kan een trigger verzinnen. Intussen is de Chinese rente flink opgelopen en kan het een van de grote risico's van 2018 worden.

Een strateeg vertelde dat hij een half jaar geleden op een ronde langs Amerikaanse klanten de oren van het hoofd werd gevraagd over de mogelijke negatieve effecten van de Italiaanse verkiezingen. Toen hij laatst weer ging, kreeg hij geen enkele vraag er over. Dat geeft aan dat dit mogelijke risico nog niet in de markt zit geprijsd.

De conclusie is duidelijk, de City is redelijk optimistisch voor Europa en Japan, neutraal tot negatief voor de US en ronduit negatief voor de UK.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.