Boos deel 2.

Op de column “Boos op Pensioendiefstal” heb ik flink was reacties gehad. De helft positief en de helft negatief. Die negatieve reacties kan ik me ook voorstelen. Het is niet leuk om te realiseren dat pensioenen moeten worden aan gepast aan de realiteit van een lagere rente. Ik ben blij dat ik een geluid heb kunnen laten horen tegenover het geroeptoeter over pensioenen van politici die het niet snappen of niet willen snappen. En dat alleen maar om stemmen naar binnen te vissen. Ik hoop met de column ook te hebben bijgedragen aan het besef dat het geld niet gratis is. Pensioenen zijn een gezamenlijke spaarpot. Als pensioengerechtigden meer willen ontvangen dan de pensioenpot kunnen uitkeren gaat dat ten koste van de mensen die nog geen uitkering krijgen. Dus neem je het van de volgende generatie af. Als ik weer eens iemand op een verjaardag hoor klagen of mopperen over de hoogte van het pensioen moet dit argument toch overduidelijk zijn? Als hij meer krijgt, krijgen zijn kinderen minder. Hoe gaat de klager dat aan zijn kinderen uitleggen?

Bij alle reacties heb ik geen oplossing voor het beleggingsprobleem gezien. Logisch de rente is nu eenmaal  extreem laag. En sinds de vorige column is deze zelfs nog lager geworden. De rente op de obligatie der obligaties, de 10 jarige Duitse bund, is zelfs al eventjes negatief geworden. Ga maar eens met een negatieve rente de pensioenverplichtingen verdisconteren. Voor de gepensioneerden die beter denken te kunnen beleggen dan de pensioenfondsen heb ik nog wel een tip. Probeert u met uw spaargeld eens de Griekse 10 jarige staatslening uit. Daar krijgt u 7%. Gegarandeerd door een Euroland. Maar u ziet ook gelijk dat hoog rendement met een hoog risico gepaard gaat. Zou u dat met de pensioenpot willen ?

Het is wel jammer dat de hele pensioendiscussie de maatschappij verder uit elkaar trekt. Iedereen lijkt voor zijn eigen hachje te gaan en niemand voor het algemeen belang. Daar worden we allemaal slechter van. Dat is overigens een tendens die je in veel maatschappelijke discussies terug ziet.

Van een criticaster kreeg ik een mooi DNB overzicht toegestuurd. Daarin is goed te zien dat de potten inderdaad alleen maar groter worden, maar er staat ook in dat directe inkomsten uit beleggingen dalen. In 2007 bedroegen de directe inkomsten nog eur 20,2 miljard. Afgelopen jaar was dat eur 19,8 miljard. Een daling van 2%. En dat in een periode dat de activa met maar liefst 65% zijn toegenomen tot eur 1183 miljard. In 2016 gaan deze bedragen nog verder uit elkaar lopen. Logisch, gezien de almaar dalende rente, maar blijkbaar voor populistische partijen als de PVV, SP en 50plus moeilijk te begrijpen. De potten worden voller, maar je verdient er steeds minder mee. Net als met uw eigen beleggingsportefeuille.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.