Bleke bankbeleggers.

Het was weer paniek in bankenland. De grafieken met de zogenaamde CDS spreads werden afgestoft. De laatste keer dat beleggers er naar hadden gekeken was tijdens de kredietcrisis van 2008 en de Eurocrisis van 2011. Een CDS is een soort verzekering voor faillissement. Hoe banger beleggers voor een faillissement worden, hoe hoger deze verzekeringspremie. Bij alle banken spoot deze premie in de afgelopen maand omhoog, met Deutsche Bank voorop. Door de toegenomen zorgen over de macro economie hadden banken het al een tijdje moeilijk. Immers hoe slechter de economie draait, hoe meer wanbetalers. Daar kwam deze week nog eens het rapport van CreditSights overheen. Dat researchbureau maakte zich zorgen over de financiële stabiliteit van Deutsche Bank. De nieuwe CEO van Deutsche Bank zag zich genoodzaakt om met een mededeling naar buiten te komen. De balans van de bank is rock solid, meldde hij. Zelfs meneer Schauble zag zich genoodzaakt om te melden dat hij zich geen zorgen maakt over Deutsche Bank. Tja, dan weet je als belegger dat er juist heel veel reden is om je zorgen te maken. Veel beleggers herinneren zich precies dit soort berichten over Fortis in 2008. En stel nou, als hypothetisch voorbeeld, dat Deutsche wel op het punt van omvallen staat. Dan zouden we deze zelfde woorden horen. Intussen heeft deze paniek voor een enorme daling in de hele bankenwereld gezorgd. Vrijwel alle banken koersen zijn flink gedaald. De hele Euro STOXX banking index is dit jaar al 24% gedaald.

Het bijzondere aan deze angstgolf is dat er sinds 2008 zo ontzettend veel gedaan is om een herhaling van toen te voorkomen. De banken moesten zo veilig worden dat men nooit meer bang hoefde te zijn dat er een bank zou omvallen. Maar alle regelgevers en toezichthouders vergeten dat angst een emotie is. Emoties laten zich niet vangen door Core Tier I ratio’s of een phased-in SREP+GSIB requirement. Ik heb het aan mijn buurvrouw gevraagd of ze hierdoor meer vertrouwen kreeg en ze dacht dat ik Koreaans sprak. Bovendien hadden banken in de jaren dertig een eigen vermogen van maar liefst 35%. En toen gingen er meer banken failliet dan nu.

De huidige beursomstandigheden zijn weer typisch een van die scenario’s die niemand heeft voorspeld of hij was onder invloed van het een of ander. En er zullen in 2016 nog meer van dit soort ongelofelijke scenario’s volgen, zoals dat ieder jaar is. De Deutsche Bank gaat niet failliet. Mochten er wel problemen zijn dan zal de bank met een flinke emissie komen, ondanks dat ze recent hadden beloofd dat niet te zullen doen. Een oude wijsheid is dat je moet kopen van mensen met witte gezichten. Ik denk dat sommige bankenbeleggers nu toch wel wat bleekjes zien.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.