Bijbels advies voor DNB.

De markten zijn erg bezig met de lage rente. Deze week ging de Nederlandse 10 jaars rente onder het halve procent. Ongekend. Wat heeft dat voor effecten op de economie? Het zorgt vooralsnog niet voor extra investeringen. Een bedrijf gaat pas investeren als hij goede investeringsmogelijkheden ziet. De rente is van secundair belang.

Bij pensioenfondsen en verzekeraars zorgt het wel voor nachtmerries. De midkapaandelen zijn bijvoorbeeld in 2014 flink achter gebleven, ondanks een mooie onderliggende winstontwikkeling. Veel verzekeraars moesten hun aandelenbelang afbouwen omdat het te risicovol was. En dat zorgde voor een flinke druk op de koersen. Daarvoor moesten veilige obligaties worden teruggekocht. Een bedrijf met een k/w van bijvoorbeeld 12 heeft een verwacht rendement van 8%. Het is een simpele maar effectieve vuistregel. En dat ruilt die belegger in voor 10 jarige obligaties met een veilig rendement van 0,5%. Het is dan ook geen vrije keuze. Het is het simpelweg volgen van de regels, die we met z’n allen hebben vastgesteld. Je kunt je echter afvragen hoe veilig 0,5% nog is.

Ik raad toezichthouders en wetgevers aan om eens de Bijbel ter hand te nemen. Daar staat een mooi verhaal in over talenten. Talenten moet je benutten. Maar de regels verordonneren deze beleggers om de talenten diep in de grond te begraven. Want zo is het in ieder geval zeker dat ze later aan de pensioengerechtigden kunnen worden teruggegeven. In het Bijbelverhaal staat ook hoe boos de vader is geworden op de zoon die zijn talenten begroef. Dit lot staat ook deze pensioenfondsen te wachten, zonder dat ze daar wat aan kunnen doen.

Natuurlijk zeggen veel economen en strategen al een heel tijdje dat de rente niet verder kan dalen. Ik hoor daar ook bij. Maar intussen tarten obligatiekoersen alle wetten van de zwaartekracht. Maar hoe dichter we bij de nul procent komen, hoe groter de kans dat de rente echt niet meer verder daalt. Als deze beleggers niet in obligaties moeten beleggen waarin dan wel? Ik zou zeggen: denk daar eens goed en met gezond verstand over na. Bij de pensioenfondsen en verzekeraars zitten slimme en goed betaalde beleggers. Vraag het ze gewoon. Denk aan commercieel onroerend goed, woonhuizen, hypotheken, private equity a la SHV of HAL of gewone beursgenoteerde aandelen. Met de lange beleggingshorizon die pensioenbeleggers hebben, is een groter risicoprofiel nodig en noodzakelijk. Want met een half procent rente-inkomsten gaan de pensioenen straks niet betaald worden.

Aan particuliere beleggers kan ik slechts adviseren om de talenten op te rapen die de grote beleggers laten liggen. Kijk naar bijvoorbeeld naar midkap bedrijven waar de winst gegroeid is en de koers gedaald. Er zijn er genoeg. En laat het talent van het management van deze bedrijven maar voor u werken.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.