Big Fat Ugly Bubble.

Vorige week schreef ik dat de Londense City een jaar van onzekerheid en reflatie verwacht. Als we weer inflatie krijgen, krijgen we ook weer rente. Nu vindt die reflatie vooral in de USA plaats. En daar is dan ook de grootste rente stijging. Natuurlijk helpt het ook dat mevrouw Yellen de korte rente verhoogt en dat het comité aangeeft dat er waarschijnlijk nog eens drie verhogingen in 2017 aankomen. Ook de effecten van Trump’s plannen op het Amerikaanse begrotingstekort spelen een rol. De stijgende rente wordt een-op-een vertaald in dalende obligatie koersen. 2016 is dan ook een verliesjaar voor US treasuries geweest. En dat komt niet vaak voor. Van de afgelopen 26 jaar waren er eerder maar 4 negatief. Gelukkig voor u is de dollar een stuk meer waard geworden.

Deze gestegen rente kan wel een dingetje voor aandelen worden. Aandelen zijn al erg duur. Grappig dat Trump zelf al eerder de aandelenmarkt a Big Fat Ugly Bubble noemde. Hij zei dat als Yellen de rente zou verhogen, deze bubbel zou klappen. Aandelenmarkten hebben inderdaad een hekel aan stijgende rentes, zeker als de waardering hoog is. 1987 en 1994 zijn daar goede voorbeelden van. En die waardering is zeker hoog. De S&P500 staat nu op 17,2 maal de verwachte winst. Alleen in de internetbubbel was dit hoger.

In 1994 stond daar nog een mooie onderliggende winststijging tegen over. De verwachte winsten gingen toen met maar liefst 18% omhoog. En toch eindigde de S&P 500 dat jaar met verlies. Dat kwam volledig op het conto van de stijgende rente. Voor 2017 ben ik persoonlijk vrij somber voor de Amerikaanse winsten, in tegenstelling tot de meeste marktvorsers. De stijgende loonkosten zullen een flink gat in de winsten slaan. Natuurlijk is de olieprijs goed voor de oliebedrijven en de stijgende rente goed voor banken. Maar de Amerikaanse dollar is nu zo sterk dat alle buitenlandse winst in dollars omgerekend een stuk minder waard is.

Stijgende koersen gecombineerd met stijgende rente zorgt er voor dat risicopremie op Amerikaanse aandelen daalt. Opvallend genoeg is deze premie in Europa onveranderd hoog gebleven. Dat komt omdat hier de bescheiden rentestijging en de winststijging met elkaar in evenwicht zijn. Die risicopremie op Europese aandelen kan best een stuk lager. Dat is een positief aandelen scenario. Maar gezien de politieke onzekerheid is die premie er niet voor niets. Ook de Amerikaanse risicopremie zou verder kunnen indikken. Vroeger toen winsten nog echt konden groeien was de premie een stuk lager. Zolang beleggers maar hoop blijven houden op hogere economische groei en hogere winsten. Maar als die verwachting vervaagt, gaat Trump op een gegeven moment gelijk krijgen met zijn Big Fat Ugly Bubble. En hoe goedkoop Europese aandelen dan ook zijn, als Amerikaanse aandelen dalen, gaan de aandelen in Europa gewoon mee naar beneden 

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.