Bah de koersen stijgen.

Ik heb wat obligaties in mijn privé portefeuille van mindere kwaliteit. Dat laatste geeft niet, zolang het maar niet zo slecht is dat het bedrijf failliet gaat. Ik heb deze lening gekocht met een coupon rendement van zo rond de 6%. Dat is dus een flinke risicopremie en het gaat al een paar jaar goed. Ik ben niet van plan deze lening te verkopen, maar wil simpelweg ieder jaar de coupon incasseren. Toen ik terug kwam van vakantie was de koers flink gestegen. Dat deed mij deugd. Eigenlijk is dat een rare emotie. Het enige verschil is, dat andere beleggers mijn belegging nu meer waard vinden. Dus meer mensen zijn het met mij eens en ik heb dus “gelijk”. Of dat laatste bewaarheid zal worden is nog maar de vraag. Immers het bedrijf kan nog altijd failliet gaan. Bovendien is het bedrijf werkzaam in de financiële sector. Daar woeden regelmatig stormen. Als er weer een najaarsstorm opsteekt zal het koerseffect erg tijdelijk blijken te zijn.

En als de koersstijging op oudejaarsdag nog steeds stand heeft gehouden, moet ik er meer vermogensrendementsheffing over betalen. Dus eigenlijk is deze koersstijging alleen maar negatief. En toch was ik blij. Blijkbaar is zoiets als zelfbevestiging toch erg belangrijk en is het er bij geen enkele belegger uit te slaan.

Het deed me wel nadenken over wat voor soort stormen er zouden kunnen ontstaan. De problemen met de slechte leningen in Italië, waar de vorige schokgolf door werd veroorzaakt, zijn nog lang niet opgelost. Bovendien is er binnenkort een referendum in Italië. Mocht de vijf sterren beweging van cabaretier Beppe Grillo winnen, dan heeft hij beloofd een referendum te houden of Italië wel in de euro moet blijven. Immers alle problemen in het land komen  door de euro. Dat is logisch want voor de introductie van de euro had Italië geen enkel financieel probleem. Dit is natuurlijk onzin en Italië zal niet uit de euro gaan. Maar het is wel een risico. En niemand heeft het er over. Sterker nog, als we naar risicomaatstaven zoals de VIX (de bewegelijkheid die in de optie premies is ingeprijst) dan staat deze zelf op een dieptepunt. Ik vind het niet erg om risico te lopen, graag zelfs, maar dan wel tegen een flinke risicopremie.

Wat heb ik hiervan geleerd? A. Ook ik bemerk positieve emoties bij koersstijgingen en dat betekent slechts dat ik een menselijke belegger ben. En B. Er zijn geen risico’s ingeprijst en dat betekent dat u (te) weinig risicopremie ontvangt. In september zijn de kansen op najaarsstormen op de financiële markten relatief groot. Dan moet u zich afvragen of het wel de moeite loont om risico te lopen als de risicopremie zo laag is.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.