Analisten in wonderland.

Er gebeurt iets wonderbaarlijks in analistenland. De economische lente lijkt door te breken en de analisten worden steeds positiever over de winstverwachtingen. Dat is niet meer dan logisch zult u zeggen. Maar gewoon is het zeker niet. In een “normaal” jaar beginnen analisten erg enthousiast aan hun winstberekeningen voor het komende jaar. Ik weet wel hoe dat gaat, ik ben immers zelf ook analist geweest. Alle eenmalige lasten, zoals reorganisatiekosten, vallen uit de verlies- & winstrekening. Waar het afgelopen jaar tegenzat, zal het in het komende jaar normaliseren. En alles wat goed gaat, loopt natuurlijk gewoon door. De werkelijkheid is natuurlijk weerbarstiger. Reorganisaties worden een jaarlijks terugkerend fenomeen, slechte markten blijven slecht en ook de goede segmenten stellen weleens teleur. En zo zie je dat ieder jaar de winstverwachtingen in de loop van het jaar naar beneden worden bijgesteld. Dat geeft niet, zolang je er maar rekening mee houdt. Zelf doe ik dat door de analistenverwachtingen van de komende 12 maanden te nemen. Zo filter je dit effect er uit.

Maar 2017 is anders. Dit jaar worden de winsten naar boven bijgesteld en dat is bijzonder. In de afgelopen 10 jaar is dat alleen in 2010 gebeurd. Dat is goed, want koersstijging zonder winststijging levert uiteindelijk alleen maar tranen op.

Deze opmerkelijk positieve winsttrend komt door een aantal factoren. Zoals gezegd, het economische sentiment in Europa is erg positief. De IFO-index staat bijna op recordhoogte. Een betere economie levert betere winsten op. Zeker omdat de lonen in zo’n eerste fase nog niet meestijgen. Verder gaat het wat beter in de Emerging markets. Europa is daar relatief gevoelig voor. Grofweg 30% van de omzetten van Europese bedrijven komt uit Emerging markets. Daarnaast zijn de valuta-ontwikkelingen gunstig voor Europese bedrijven. Een derde factor is de rente. Nu de rente lichtjes omhoog lijkt te gaan, is dat goed voor de winstontwikkeling. Dat klinkt tegenstrijdig. Immers hoe hoger de rente, hoe meer rente de bedrijven over hun leningen moeten betalen. Maar de meeste bedrijven hebben hun rente in de afgelopen jaren vastgezet. En banken profiteren juist van een hogere rente. Het is goed voor de rentemarge. En dat mocht ook wel. De afgelopen jaren heeft de rentemarge flink onder druk gestaan. Bovendien hebben banken een relatief grote weging in de Europa-index (12%). In de USA is dat slechts 6%. Overigens was die bankenweging voor de financiële crisis nog 20% (en 8% in de US). Al deze factoren gaan voor Amerika niet of in mindere mate op. Daar zien we dan ook het traditionele beeld van winst downgrades.

Dus al met al ziet het er rooskleurig uit voor Europa. En nou maar hopen dat hetzelfde geldt voor de politieke beslommeringen.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.