Duurzaamheid.

Zwitserleven en Het Zwitserleven Gevoel is onlosmakelijk verbonden met een mooie wereld. We willen allemaal genoeg inkomen hebben om later van te leven, maar wél in een wereld die de moeite waard is. Ontdek hoe we dat doen.

Puur voor Later.

Zwitserleven investeert in groener Nederland

Zwitserleven heeft onlangs belegd in de groene obligatie van de Nederlandse staat. De succesvolle bijdrage aan deze obligatie onderstreept de rol van ACTIAM als duurzame belegger.

Verantwoord ondernemen voor een mooiere wereld

Voor ons is het Zwitserleven Gevoel onlosmakelijk verbonden met een mooie wereld.
Verantwoord ondernemen is dan ook breed verankerd in onze organisatie.

Duurzaamheidsscore beleggings­fondsen

Omdat we open en transparant zijn over ons beleggingsbeleid staan nu ook de ESG-scores, CO2-uitstoot en watergebruik van onze beleggingsfondsen op onze fondsenpagina.

Hoe werken we aan een betere wereld?

Positieve selectie

We selecteren beleggingen die bijdragen aan een leefbare wereld, zoals beleggingen in wind- en zonne-energie. 

ESG-integratie

We kijken naar milieu, maatschappij en 'wijze van besturen' om met onze beleggingsportefeuilles een zo groot mogelijke positieve impact te bereiken.

Uitsluitingen

Bedrijven die niet kunnen of willen bijdragen aan een toekomst met duurzame energie, houden we niet langer in portefeuille.

Engagement

We gaan het gesprek aan met bedrijven waarin we beleggen om hun gedrag te veranderen.

close

Verantwoord beleggingsbeleid

Onze klanten vertrouwen ons iedere maand (pensioen)premie toe. Die premies beleggen we in bedrijven die verantwoord te werk gaan. Wij geloven dat zulke bedrijven beter zijn voorbereid op de toekomst en dus meer rendement opleveren.

Dennis van der Putten van ACTIAM, het bedrijf dat voor Zwitserleven belegt, vertelt er meer over in de video. "Ik zie de toekomst voor verantwoord beleggen zonnig in." 

5x op rij de meest verantwoorde belegger.

Zwitserleven is sinds 2012 vijf keer op rij uitgeroepen tot de meest verantwoorde belegger onder verzekeraars. In 2019 is de Holding beoordeeld in plaats van Zwitserleven.

Eerste verzekeraar met Eurosif kenmerk.

Het doel van Eurosif is om de financiële sector bewust te maken van de noodzaak om duurzaam te ondernemen. Zwitserleven voert als eerste en enige pensioenverzekeraar het keurmerk voor haar gehele fondsenlijn.

ACTIAM belegt al 25 jaar in een leefbare wereld.

Onze beleggingen worden uitgevoerd door vermogensbeheerder ACTIAM. Zij beleggen al meer dan 25 jaar in duurzame fondsen en hebben als doel bij te dragen aan een leefbare wereld. ACTIAM is beloond met de Cash Fund Award, de Lipper Award en de Climate Award voor inspanningen voor het Klimaatakkoord van Parijs.

Zwitserleven investeert in een Frans windmolenpark.

Een goed voorbeeld van een groen obligatieproject dat Zwitserleven heeft gefinancierd, is het windmolenpark bij het Franse Perpignan. De elektriciteitsproducent haalde met de lening in totaal €1,4 miljard op. Dit geld is nu volledig besteed aan windmolenparken, zonnevelden en een biogas-project.

Wat bijzonder is aan het ontwerp van de windmolens in dit park, is dat ze vrijwel onzichtbaar zijn voor radarsystemen. Hierdoor veroorzaken ze geen storingen op de radarbeelden. Het project is dus niet alleen groen, maar ook vernieuwend en innovatief.