Klimaatverandering een gezicht geven.
"Ik houd van extreme gebieden"

Klimaatverandering een gezicht geven.

ImageReadtime 2 minutes

Klimaatverandering een gezicht geven

Bernice Notenboom is het gelukkigst wanneer zij anderen inspireert in actie te komen voor duurzaamheid. Ze is Poolreiziger, klimaatjournalist en filmmaker. Met haar expedities naar beide polen, en bijzondere reizen naar onder andere de Mount Everest, ervoer ze aan den lijve de impact van klimaatverandering.

"Wat mij een geluksgevoel geeft is wanneer ik anderen kan engageren om iets te doen op het gebied van duurzaamheid. Ik heb in mijn leven veel gedaan, meegemaakt en ook overleefd. Ik ben nog steeds de eerste Nederlandse vrouw, die naar de Zuidpool is geskied. Ik houd van extreme gebieden, daar kom ik tot leven."

Maar haar laatste skitocht van de Noordpool naar Canada ondernam ze in 2014. Daarna was het ijs te dun om een veilige reis te maken. Vliegtuigen hebben anderhalve meter ijsdikte nodig om een veilige landing te maken in geval van nood. Maar het wordt telkens lastiger veilige reizen naar deze gebieden te ondernemen. Een direct gevolg van klimaatverandering.

"Ik ben het gelukkigst als ik mensen inspireer in actie te komen."

- Bernice Notenboom

"Wanneer je met eigen ogen de impact van klimaatverandering ervaart, moet je wel in actie komen. Daarom onderneem ik reizen naar deze gebieden met bestuurders en besluitmakers. Zo hoop ik impact te maken. Op een van mijn reizen naar Spitsbergen met bestuurders uit de financiƫle sector hebben we een intentieverklaring getekend om in 2020 af te bouwen met niet-duurzame beleggingen en duurzame beleggingen te promoten. Niet meer investeren in fossiele brandstoffen, dat noem ik lef hebben. Ergens moeten we de overstap gaan maken. De enige manier waarop dit kan is dit samen en op een grootschalige manier aan te pakken."


This article is published on 17 June 2019