Update.

Mijn garantie? Het komt nooit meer goed!

Corné van Zeijl. 01 september 2015

Tot de correctie in augustus leefden veel beleggers in lala-land. Oké, Grexit was een risico, maar toen dat achter de rug was, konden de koersen weer omhoog. De rente was zo laag dat je wel in aandelen moest beleggen. En dus stroomde er continu geld naar aandelen. En aandelenkoersen leken alleen maar te kunnen stijgen. Men werd ruw uit deze zoete droom verstoord toen de koersen op enig moment met 20% daalden. Dat zijn korte termijn reacties, maar beleggen doet u natuurlijk vooral voor de lange termijn. Wat gaat de komende 10 jaar u brengen?

Aan de obligatiekant is het niet moeilijk. U koopt een 10 jaars staatslening, daar krijgt u een rente van 0,9%. Dan weet u dat u de komende 10 jaar 0,9% per jaar gaat verdienen. De meeste obligatiebeleggers zitten niet stil en verlengen hun portefeuille iedere keer. Daardoor kan het uiteindelijke rendement ietsje hoger uit komen maar veel meer zal het niet worden. U kunt  natuurlijk ook meer risico nemen door in bedrijfsobligaties of emerging markets debt te beleggen. Als alles goed gaat, verdient u daar nog een paar procent boven op. Maar u krijgt er gelijk een flinke zak extra risico bij. In een goede gespreide obligatieportefeuille zou u een procent of 2 a 3 kunnen verdienen. Dat steekt schril af tegen de 7,0% die u de afgelopen 20 jaar met risicoloze Nederlandse staatsobligaties heeft verdiend.

Aandelenkoersen leken alleen maar te kunnen stijgen.

Het aandelenrendement is opgebouwd uit de onderliggende winstgroei en dividendrendement. De waarderingen gaan op en neer. Op lange termijn hebben ze geen effect. Het dividendrendement is momenteel 3,6% voor Europese aandelen. De winstgroei is een van de moeilijkste factoren. De wereldwijde economische groei is daar een belangrijke factor. Voor de kredietcrisis hebben Westerse economieën de wind flink in de rug gehad. Door steeds iets meer schuld aan te gaan werd de economische groei gestimuleerd. Immers als iemand een schuld aangaat, gaat hij met het geld consumeren of investeren. Dat gaat goed totdat het fout gaat.

Sinds de kredietcrisis moeten banken hogere buffers aanhouden en mogen consumenten niet zoveel krediet meer krijgen. Dat zorgt voor een flinke tegenwind. Logischerwijs is de economische groei in Europa sindsdien gemiddeld niet meer dan een bescheiden 0,2% geweest. Daarvoor bedroeg de groei 2,5%. In de afgelopen 20 jaar was de gemiddelde winstgroei 4,6%. Samen met het ontvangen dividend zorgde dit voor 8,1% rendement op Europese aandelen, ondanks de internetbubbel en de kredietcrisis. Maar die winstgroei gaat dus in de komende 10 jaar een stuk minder worden. Laten we zeggen een procent of twee. Voor de lange termijn lijkt mij dus 5 a 6% rendement op aandelen en 2 a 3% op obligaties een reëel beeld. Dat is mager, maar u zult het er mee moeten doen. Leuk die hoge rendementen uit het verleden, maar de historische superrendementen zullen niet meer terug keren. Dat komt nooit meer goed. 
  

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.

Blijf op de hoogte met Update.

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief. U ontvangt elk nieuw artikel direct in uw e-mail.

Reacties

Uw reactie

Lees ook