Update.

Full house.

Corné van Zeijl. 26 januari 2016

Het is berentijd op de beurs. Sommige beleggers denken dat de financiële wereld ten onder gaat. De Chinese economie implodeert, IS wordt een wereldwijd probleem, de winstrecessie in de USA komt er aan en BREXIT lijkt onvermijdelijk en zal Europa meesleuren in zijn val. O, ja en de olieprijs daalt.

 

Allemaal factoren die niet nieuw zijn. Maar beleggers reageren er sterk op. Ik heb al een krantenkop gezien dat beleggers massaal hun aandelen verkopen. Dat is natuurlijk pertinent onwaar. Immers een koers betekent dat er een transactie is geweest tussen een koper en een verkoper. Er zijn dus evenveel kopers als verkopers. Alleen de verkopers willen er erg graag van af en de kopers hebben geen haast om te kopen. Overigens is die olieprijs wel een aparte factor. De correlatie tussen de olieprijs en de beurs is het afgelopen jaar erg hoog. Maar tenzij uw portefeuille volledig uit aandelen Shell bestaat, is de lagere olieprijs juist een reden om blij te zijn. Het is goede deflatie. Zo betalen we minder ‘belasting’ aan het Midden Oosten, Rusland, Venezuela en nog wat van die fijne landen. Afgezien van de energiesector profiteren consumenten en de meeste andere bedrijven juist wel van deze ontwikkeling. Maar al deze factoren bij elkaar hebben als gevolg dat de AEX begin december nog op 470 punten stond. Daar zijn er intussen 75 vanaf. 

Op langere termijn zijn de genoemde factoren belangrijk en moet u er zeker rekening mee houden dat ze de waarde van uw aandelen op lange termijn negatief beïnvloeden. Op korte termijn is het vooral het sentiment onder beleggers wat de koersen bepaalt. Wanneer de precieze omslag in dat sentiment komt is niet te bepalen. Die is tegelijkertijd met de bodembel, die ook nooit te horen is. Ik zie het sentiment als een soort elastiek die in een bepaalde bandbreedte is uitgerekt. Ik volg een hele set met dit soort indicatoren, zoals het sentiment van de leden van de AAII (de Amerikaanse VEB), de call/put ratio, de VIX (de beweeglijkheid die in opties is ingeprijst), in/outflows beleggingsfondsen. Momenteel staan ze allemaal op rood. Een full house. Dat is erg bijzonder. De kans op een opwaartse reactie is daarom relatief groot. Let wel er staat kans. Een mooi voorbeeld van circumstantial evidence vond ik op Twitter waar ik las dat de advieslijn van Vanguard gesloten moest worden omdat er teveel vragen van klanten waren. Op korte termijn liggen er dus kansen. Maar voordat u op korte termijn gaat speculeren wijs ik graag even op de wijsheid van Warren Buffett’s leermeester Benjamin Graham, “If you want to make money on Wall Street, you must have the proper psychological attitude. You must look at things under the aspect of eternity”.  Eternity, dat is echt lange termijn. 

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.

Blijf op de hoogte met Update.

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief. U ontvangt elk nieuw artikel direct in uw e-mail.

Reacties

Uw reactie

Lees ook

Oude reacties

Rosita Wiendels - 903 dagen geleden

ja mooi eternity.. als we maar lang genoeg wachten komt het wel een keer uit.
Belegger ( 60 jaar) belt zijn vermogensbeheerder in paniek, VB zegt rustig aan op lange termijn komt alles goed ( lange beleggingshorizon). Na 10 jaar nog geen herstel ha, ha, VB zegt rustig aan op lange termijn komt alles goed.
Belegger is dan 70 , afijn mss als jij 80 op 90 is . Ja eternity...mooi woord

Huub - 902 dagen geleden

Sorry, maar op de een of andere manier hecht ik heel weinig waarde aan dit cryptisch taalgebruik geuit door dit soort van beleggingsadviseurs.
Oftewel ik kan er helemaal niets mee !!

Wimlex - 902 dagen geleden

En daarom beleg ik dus niet.

Bonpet - 902 dagen geleden

Als er commercials op TV komen om te gaan beleggen: verzilver uw winsten snel!!!

Piet - 902 dagen geleden

Beleggen blijkt dus een vak te zijn, heb je er niets mee, begin er niet aan. Houd je niet van je bank, stop dan je geld in een kist in de grond. Leuk voor archeologen van de toekomst (oeps, toch weer eternity)

Peter B - 902 dagen geleden

50 jaar jong, pensioen voor 75% niet in de aandelen, ik sta in de startblokken om weer een jaar of 5 100% wel in de aandelen te gaan. Los van dit artikel maar het artikel staaft mijn gedachtegang thx

wim - 902 dagen geleden

Leuk verhaal. wiens brood men eet wiens woord men spreekt!
indicatoren, kansen, en nog meer van die mooie kretologie.
mijn stelling is, hij (fin.adviseur/ beleggingsadviseur) die wat wil doen met mijn centen, zal er altijd zelf beter van worden.beheerskosten,advieskosten.om de bonus maar te vergeten!
Zonder financiële adviseurs, vooral actief in de 90er jaren zou nederland er een stuk beter uitzien.
De jarenlange financiële ellende hier uit voortkomend,is voor veel mensen nog dagelijkse realiteit!

Peter B - 902 dagen geleden

De adviseur wordt sinds 2008 (privé) / 2013 (werkgever pensioen) betaald door de klant zelf, niet meer door de uitvoerder. Bonussen bestaan niet meer. In de jaren 90 hebben we inderdaad scheefgroei gehad, vooral door het dubbel fiscaal voordeel fenomeen spaarloon etc.

Piet - 902 dagen geleden

Beste Wim, Misschien moet je eens uit je klaagstoel komen. Je praat over een verleden waarin in velen echt goud met bladgoud verwarden en maar al te graag voor een dubbeltje op de eerste rang zaten (trouwens, dat laatste is nog steeds een populaire bezigheid, kijk maar eens goed om je heen). Had jij dan geen argwaan als je "gratis" advies werd aangeboden, door iemand die in een bovenmodale wagen langs kwam rijden? Die "financieel adviseur" waar je het over hebt, bestond bij de gratie van klanten met dollartekens in de ogen. Die geloven ook in loterijen en dat soort dingen. Wanneer neemt die goedgelovige zijn eigen verantwoordelijkheid?

wim - 902 dagen geleden

Beste Piet, de hypotheek adviseur die in de 90er jaren langskwam en voor het afsluiten hiervan
FL 8000 tot 10.000provisie toucheerde ben jij zeker vergeten. dit werd de cliënt echter niet verteld! heb zelf zo'n vent op bezoek gehad die mij een zo hoog mogelijke hypotheek wilde aansmeren.heb een gezond wantrouwen t.o.v.deze figuren en dus zijn wij er niet ingetrapt. resultaat een mooie verzorgde oude dag als je huis op de pensioendatum vrij is van hypotheek! king is casch. denk eens aan de verhalen over koopsompolissen. je was wel gek om hier niet aan mee te doen.hoeveel mensen zijn hier niet de dupe van geworden.

corne van zeijl - 902 dagen geleden

Als je voor een 10 jarige periode heb belegd, heb je sinds 1871 88% kans op een positief rendement zelfs gecorrigeerd voor inflatie. Dat is geen 100%, daarvoor moet je langer beleggen. En dan geldt nog steeds rendementen uit het verleden... . Beleggen in aandelen doe je inderdaad voor de lange termijn.
Maar inderdaad als een belegger in paniek opbelt als koersen gedaald zijn, is het beter dat hij zijn vermogen op een spaarrekening zet.

Rosita - 902 dagen geleden

Hoi Corne,
Zijn er ook kansberekeningen vanaf periode 1996 tot 2016 ? 20 jaar . 20 jaar is toch lange termijn ?
Hoeveel kans op een positief rendement heeft men dan gecorrigeerd voor inflatie?

corne van zeijl - 901 dagen geleden

Uit de zelfde database blijkt dat bij een 20 jaars termijn het gecorrigeerd voor inflatie altijd winst op heeft geleverd. ergo 100% kans. Maar ook hier rendementen uit het verleden....

Rosita - 901 dagen geleden

goh 100% kans dat is mooi Corne nou daar moet ons pensioenstelsel naar toe, zijn we van de problemen af ;-)

Huub - 900 dagen geleden

Waarom moet Corne nog steeds beleggingsadviezen verkopen en zit hij niet te rentenieren op de Bahama's?

Piet - 900 dagen geleden

Gelukkig vinden sommige mensen hun vak leuk genoeg om er meer door te gaan, ook als de schaapjes op het droge zijn. Wim, die beloning hoefde die adviseur mij niet vertellen, dat zag ik al aan zijn auto en het fraaie kantoor en merkte het aan al die "gratis" tijd die hij in mij investeerde....Als je veel geld uitgeeft moet je zelf ook goed opletten met wie je zaken doet. Voor niets gaat de zon op. Fijn dat je dat begrepen hebt en een goede beslissing genomen hebt.

Paco - 900 dagen geleden

Kan mij een langjarig rendement iets schelen? Nee, eigenlijk niet. Als de koersen maar laag staan als ik koop en hoog staan als ik verkoop, omdat ik het geld dan nodig heb; daar doe je het immers voor. Wat er in de tussentijd gebeurt is van ondergeschikt belang. Op 4 september 2000 sloot de AEX op 701,56. En dan zal je, na wat ups en downs, op 12 mei 2003 je geld maar nodig hebben gehad bij een AEX-slotnotering van 218,44. Oké, lange termijn dan: vandaag sloot de AEX op amper 400. Is 2000 - 2016 lang genoeg? Nog altijd zwaar verlies. De enigen, die winst (kunnen) maken, zijn de handelaren. D.m.v. geautomatiseerde transacties in (fracties van) seconden (kunnen) inspelen op de koersontwikkelingen, risico's kunnen afdekken d.m.v. opties etc. Dat is geen verwijt, maar het constateren van een feit. Maar in de door Van Zeijl beheerde fondsen duurt het daaaagen voordat een aan- of verkooporder wordt uitgevoerd.

Rosita Wiendels - 900 dagen geleden

Maar volgens Corné moet het allemaal goed komen ;-)

Als je voor een 10 jarige periode heb belegd, heb je sinds 1871 88% 88% kans op een positief rendement ( zelfs gecorrigeerd voor inflatie). Ja je hebt gewoon pech als je net in die 12% zit.

Tja dan moet je langer beleggen .. volgens Corne :
Uit de zelfde database blijkt dat bij een 20 jaars termijn het gecorrigeerd voor inflatie altijd winst op heeft geleverd. ergo 100% kans.

Tja 100% kans, dat is een spel zonder nieten toch ??

In ieder geval zal het ooit weer een keer goed komen. Als je maar lang genoeg de tijd hebt en met pensioen heb je toch geld nodig immers je moet leven toch ?

Tja je moet je geld niet nodig hebben als de koersen laag staan.

corne van zeijl - 12 dagen geleden

Als je voor een 10 jarige periode heb belegd, heb je sinds 1871 88% kans op een positief rendement zelfs gecorrigeerd voor inflatie. Dat is geen 100%, daarvoor moet je langer beleggen. En dan geldt nog steeds rendementen uit het verleden... . Beleggen in aandelen doe je inderdaad voor de lange termijn.
Maar inderdaad als een belegger in paniek opbelt als koersen gedaald zijn, is het beter dat hij zijn vermogen op een spaarrekening zet.