Update.

Een accountantsorganisatie als pensioenadviseur?

Jan Meesters. 24 augustus 2015

Wat een paar jaar geleden als een voorzichtig stapje werd waargenomen wordt nu door veel accountantsorganisaties serieus opgepakt. Pensioenadvisering. En dan niet alleen voor de DGA, dat deed men al. Maar pensioenadvisering aan de werkgever/werknemer. Collectief, en dat is wel even wat anders. De accountantsorganisaties pakken dit over het algemeen heel snel op. Uiteraard hoort daar ook het behalen van de vergunning WFT pensioenen bij.

Vergunning WFT pensioenen

Aanvankelijk werd de vergunnig WFT pensioenen nog defensief aangevraagd. Dit vanwege DGA advisering. Een vergunning WFT pensioenen is, afhankelijk van welke werkzaamheden worden uitgevoerd,  niet direct noodzakelijk. Maar velen kozen toch voor zekerheid en veiligheid. Dus werd de vergunning WFT pensioenen bij de AFM aangevraagd.Op dit moment hebben ongeveer 150 accountantsorganisaties de vergunning WFT pensioenen binnen.

Rentabiliteit

Bij veel bedrijven staat de rentabiliteit onder druk. Bij accountantsorganisaties is dit zeker niet anders. Het verdienmodel dat gebasseerd is op samenstelopdrachten, droogt langzaam op. In het verlengde daarvan zie je hetzelfde gebeuren bij het loonbedrijf. De accountantsorganisaties zijn op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Steeds vaker hoort brede advisering bij de accountantsorganisatie van de toekomst. Pensioenadvies voor de DGA deed men al. En in toenemende mate komt daar nu pensioenadvies voor de werkgever/werknemer bij.

De werkgever wil ondersteuning

Uit een onderzoek van SRA blijkt dat de MKB werkgever het pensioenadvies graag van zijn accountantsorganisatie afneemt of hem er in ieder geval bij betrekt. Alles in één hand. Bekend met de werkwijze en bekend met de wijze van factureren. Steeds vaker komen werkgevers zonder adviseur te zitten. Het loket waar ze dan het eerst voor een oplossing aankloppen, is het loket van hun accountantsorganisatie.

Gaan alle accountantsorganisaties over op pensioenadvisering?

Zeker niet. Het betekent dat je moet gaan omdenken. Taken wijzigen en er zal nog meer en nog vaker onderling moeten worden samengewerkt. De pensioenadviseur en de accountant/relatiemanager gaan samen op pad. Dit is nieuw. Dit vereist een grenzenloos vertrouwen in elkaar. Maar wel ieder met hetzelfde doel. Alles in het belang van de klant. Tijdens het congres van 1 oktober 2015 gaan we hier nader op in. Een accountantsorganisatie gaat voor een structurele langdurige samenwerking met de klant. En niets mag dit streven in de weg staan. Overigens vraagt dit ook de nodige inspanningen van de uitvoerder. De uitvoerder moet rekening houden met andere belangen die een rol gaan spelen. Denk hierbij onder andere aan accountantsregels. Daarnaast zullen de accountantsorganisaties die pensioenadvies oppakken zich commerciëler gaan opstellen. En ook dat is min of meer nieuw voor een accountantsorganisatie.

De ontwikkelingen

We zien een aantal stromingen in de markt. Accountantsorganisaties die géén pensioenadvies doen. Accountantsorganisaties die voor pensioenadvisering een samenwerking met een pensioenadviseur zoeken. En er zijn accountantsorganisaties die het pensioenadvies volledig zelf oppakken. Bij deze laatste groep zie je vaak een aparte entiteit pensioenen binnen de acountantsorganisatie. En ook hierin zie je dan weer een aantal mogelijkheden. Men gaat aan de slag met eigen mensen of men trekt mensen van buiten de accountantsorganisatie aan. Beide mogelijkheden hebben hun voordelen en beiden mogelijkheden kunnen succesvol zijn.

Wat doet Zwitserleven?

Zwitserleven wil dé pensioenverzekeraar van Nederland zijn. Ons doel is om iedereen te helpen aan een financieel bewuste toekomst. Ook klanten van accountantsorganisaties geven we graag het Zwitserleven Gevoel. Op 1 oktober organiseren we ons tweede congres voor accountantsorganisaties. Het thema is dit keer:  “Risicomanagement in een nieuw perspectief!”. Het eerste congres werd met een 8,4 zeer goed beoordeeld. Van het tweede congres verwachten wij nog meer. Met name omdat de sprekers de sluimerende risico’s gaan blootleggen. Risico’s die ook spelen voor een accountantsorganisatie, ook al is er alleen sprake van een samenstelopdracht. Denk hierbij aan BPF werkingssfeer en het afstand doen van pensioen. De congressen organiseren we in nauwe samenwerking met Nederlands Pensioenbureau. Schrijf u nu in voor het event

Drieluik
De komende weken verschijnen nóg twee columns/artikelen. De eerste is van Paul van der Heide, eigenaar Nederlands Pensioenbureau. De tweede van mr. Onno Blom, raadsheerplaatsvervanger.

Over het Congres
Het congres vindt op donderdagochtend 1 oktober plaats in het Zendgebouw van Radio Kootwijk.  
Het congres heeft als thema “Risicomanagement in een nieuw perspectief!” Op onze website vindt u het gehele programma en kunt u zich aanmelden.

Blijf op de hoogte met Update.

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief. U ontvangt elk nieuw artikel direct in uw e-mail.

Reacties

Uw reactie

Oude reacties.

Hans van de Boel - 1152 dagen geleden

Inschrijven voor een gepasseerd station? Februari 2015?
Of doe ik iets verkeerd?

Jan Meesters - 1151 dagen geleden

Beste Hans,
In februari 2015 hadden wij ons eerste succesvolle congres. Op de site van het accountantscongres kun je het verslag lezen. Via de link 'schrijf u nu in voor het event' kom je op deze site.
Rechts vind je de aanmeldknop. Vandaar kom je in het aanmeldformulier voor het accountantscongres op 1 oktober 2015.
Wij begroeten je graag in het Zendgebouw van Radio Kootwijk.

Hans van de Boel - 1151 dagen geleden

Goedemorgen,
Het zal aan mij liggen, maar als ik onder aan het artikel van Jan Meesters klik op "schrijf nu in voor het event", dan kom ik toch echt uit op inschrijving van 4 februari 2015.

redactie Update - 1151 dagen geleden

Beste Hans, we hebben inmiddels contact met je gehad. Mooi dat je nu wel bij het juiste formulier voor ons accountantscongres uitkomt.

Mr A.E. Huyssen van Kattendijke - 1144 dagen geleden

Zowel klanten (ondernemingen) als accountants zullen zich bewust moeten zijn van de integriteitsrisico's die het 'binnenhalen' van collectief pensioenadvies met zicht meebrengt. Indien men dat goed afbakent, dan zijn er wel degelijk mogelijkheden voor 'onze rekenaars'.

Er is overigens een groot verschil tussen pensioenadvies en 'onafhankelijk pensioenadvies'.

Jan Meesters - 1143 dagen geleden

Beste Ewout,
Ik ben het helemaal eens met je aanvulling. En hoe we het advies ook noemen, de klant bepaalt hoe het advies eruit komt te zien.

Lees ook