Update.

Blik op 2015.

Corné van Zeijl. 06 juli 2015

Ik geniet altijd van de eindejaar voorspellingen, maar besef me terdege de waarde ervan. Er zit bij al die voorspellingen maar één garantie. En dat is dat er dingen gaan gebeuren die u van te voren nooit voor mogelijk had gehouden. Dit jaar was er bijvoorbeeld de opkomst van ISIS, waar we ons in economische zin zorgen over maakten. Of de burgeroorlog in Oekraïne. En als u deze twee feiten had geweten, dan had u zeker een flink hogere olieprijs verwacht, toch? Of een rente op Nederlandse obligaties van nog geen 0,7%. Onze verwachting van een AEX van 430 is aardig uitgekomen, maar niet onder dit soort omstandigheden. Overigens bleek uit de ACTIAM enquête onder 101 beursexperts dat ook zij goed in de glazen bol konden kijken. Gemiddeld hadden ze eindstand van 424 verwacht.

Voor het komende jaar gaan wij uit van AEXstand van 475. Als u het bovenstaande goed gelezen heeft, weet u hoe u deze voorspelling op waarde moet inschatten. We denken dat het beleid van ECB ondersteunend zal zijn. Ook zal er voor het eerst sinds de afgelopen zes jaar geen tegenwind meer zijn van krimpende overheidsbudgetten in de Eurozone. De kredietgroei neemt eindelijk eens toe in plaats van af. En dat bij een record lage rentestand. Bovendien zorgt de sterke U.S. Dollar voor flinke meewind. Dat is erg goed voor de bedrijfswinsten. De 2015 AEX koersstijging, moet dan ook vooral komen uit de onderliggende winstgroei komen. Dat mocht ook wel. Na drie jaren winstdaling, zijn de winsten in 2014 slechts 2% gestegen.

Persoonlijk zou ik dan ook liever voor Europese dan voor Amerikaanse aandelen kiezen.

De AEX heeft in deze periode een mooie stijging laten zien. Overigens valt op dat in de USA de verwachte winsten momenteel dalen, ondanks de goede economische groei. Persoonlijk zou ik dan ook liever voor Europese dan voor Amerikaanse aandelen kiezen. Want veel van de factoren die Europa gaan helpen, heeft de Amerikaanse markt al achter de rug. Dat is ook in de aandelenkoersen te zien. Europese aandelen lieten dit jaar een stijging van nog geen 3% zien, in de US gingen ze met 13% omhoog. In euro’s gemeten was dat zelfs 27%. Obligaties zijn een belegging waar we niet enthousiast over kunnen worden. Nou zei iedereen dat een jaar geleden ook al. Maar hoe dichter we bij de nul procent komen, hoe groter de verlieskans. Zelfs een minimale rentestijging van 0,20% zorgt er al voor dat u met Nederlandse staatobligaties in het rood eindigt.

NB nog een kleine tip, mocht u nu direct in aandelen willen stappen, wacht januari even af. Vroeger was januari een uitstekende maand. Maar het bekende januari effect is volledig verdampt. In de afgelopen 10 jaar heeft u in een gemiddelde januarimaand zelfs een klein verlies gemaakt en dat terwijl u in een gemiddelde beursmaand nog steeds 0,1% verdiend.

Corné van Zeijl.

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij ACTIAM. Daarnaast is hij een graag geziene beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media.

Blijf op de hoogte met Update.

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief. U ontvangt elk nieuw artikel direct in uw e-mail.

Reacties

Uw reactie

Lees ook